Linkovi

Godišnjica pobune: Šta se promenilo u Egiptu?


Trg Tahrir u Kairu

Građani Egipta u subotu obeležavaju trogodišnjicu revolucije kojom su okončane decenije represivnog režima i koju su mnogi najavljivali kao početak tranzicije ka demokratiji.

Tri godine nakon što su milioni Egipćana ustali i zbacili bivšeg generala koji je postao predsednik, milioni Egipćana sada izgleda da podržavaju još jednog generala kao njegovog naslednika. Zbog toga se mnogi pitaju, na treću godišnjicu okupljanja na trgu Tahrir, koliko se i da li se nešto promenilo?

Za jedne, više je nasilja, uključujući eksplozije u glavnom gradu, samo dan pred godišnjicu. To čini generala Abdela Fateha al Sisija sve popularnijim za mnoge Egipćane, koji žele stabilnost posle svih nereda. Pristalice, kao što je taksista Said Ali Jasen, smatraju da general donosi novu perspektivu za budućnost zemlje.

“To je sasvim različito. Ne, Sisi drugačije razmišlja, on je mlad.”

Izgleda da je usvajanje “revolucionarnog plašta” ima ključnu ulogu. Sisi i njegova vojna prelazna vlada su među mnogim snagama koje polažu pravo na legat Tahrira. Zvaničnici navode da se zbacivanje predsednika Mohameda Morsija i zabrana njegovog Muslimanskog bratstva, dogodilo delom i zato što su odstupili sa revolucionarnog puta. Vlasti, kažu da su to isto uradili i neki drugi revolucionari. Desetine liberalnih aktivista uhapšene su tokom proteklih nedelja. Borac za ljudska prava Gamal Eid.

“Mladi revolucionari imaju zahteve koji nisu ostvareni i zato su stalno izloženi napadima.”

Čak i dokumentarni film nominovan za Oskara o događajima na trgu Tahrir i najnoviji nemiri izazivaju zabrinutost vlasti. Egipatski komitet za cenzuru još nije odobrio prikazivanje filma. Ali Tahrir nije u vezi samo sa politikom. To je bio vapaj protiv siromaštva i stagnacije pod starim režimom. Naučnik i advokat Ahmed Kamal Abu El Magd upozorava da je neophodno obezbediti osnovne potrebe.

“Ako osete da njihovo nezadovoljstvo nije ozbiljno shvaćeno i da je načinjeno malo poboljšanje, samo bog zna kako će pružiti otpor. A, pružiće otpor.”

Ali sa nadom da je Arapsko proleće davno izbledelo, neki, kao što je Ali Jasen, postavljaju situaciju u Egiptu u širi kontekst.

“Pogledajte arapski svet. Vidite šta nije u redu sa njim. Libija, ništa dobro. Irak, ništa. Počelo je sa Jemenom, a sada u Siriji.”

On je ipak optimista, mada je postavio niske kriterijume.
XS
SM
MD
LG