Linkovi

Sisi: Poštovati odluku suda


Novinar Muhamed Fahmi
Novinar Muhamed Fahmi

Egipatski predsednik rekao je ne treba kritikovati odluku suda koji je izrekao po sedam i po godina zatvora trojici novinara Al Džazire

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je izjavio da neće da se meša u odluku kairskog suda, koji je juče izrekao presudu od po sedam godina zatvora trojici novinara Al Džazire, optuženim za podršku zabranjenom islamističkom pokretu Muslimanska braća i širenje lažnih vesti.

Tokom današnjeg televizijskog obraćanja, predsednik Sisi je rekao da odluku suda treba poštovati a ne kritikovati. Sedmogodišnje kazne zatvora izrečene Australijancu Piteru Grestu, Kanađaninu egipatskog porekla Muhamedu Fahmiju i Egipćaninu Baher Muhamedu izazvale su oštre osude lidera i grupa za zaštitu prava novinara širom sveta.

Egipat brani odluku kairskog suda i odbacuje strane intervencije uz obrazloženje da se radi o unutrašnjem pitanju zemlje. Predsednik vlade Australije Toni Abot je izjavio danas da egipatsko pravosuđe ima pravo na donošenje sopstvenih odluka, ali da je Australija “zapanjena” odlukom.
XS
SM
MD
LG