Linkovi

Sukobi u Egiptu


Anti-vladini demonstranti nose povređenog kolegu nakon sukoba sa pristalicama egipatskog predsednika u Kairu

U Kairu su raspoređene specijalne policijske snage, dok blizu predsedničke palate traju sukobi protivnika i pristalica egipatskog predsednika Mohameda Morsija

Dopisnik Glasa Amerike Elizabet Arot izveštava da je nasilje izbilo nekoliko sati nakon što su ispred palate počele da pristiže Morsijeve pristalice, kojih je na kraju bilo više od njegovih protivnika. U sukobima su, prema pojedinim izveštajima, povređene desetine osoba.

Ispred palate se tokom dana okupio veliki broj Morsijevih pristalica, kojih je na kraju bilo više od njegovih protivnika. Dopisnik Glasa Amerike iz Kaira prenosi da su predsednikove pristalice, tokom sukoba, porušile šatore demonstranata i naterale mnoge od njih da napuste to područje.

Muslimansko bratstvo pozvalo je na održavanje protesta u znak podrške Morsiju, dok su anti-vladini demonstranti i dalje bili okupljeni na kariskom trgu Tahrir i ispred predsedničke palate. Islamistička grupa pozvala je građane da se okupe zato što opozicioni demonstranti, kako je saopšteno, pokušavaju da silom nametnu svoje stavove.

Državna sekretarka Hilari Klinton, u međuvremenu, pozvala je na uspostavljanje otvorenog dijaloga u Egiptu. “Nemiri koje ponovo viđamo na ulicama Kaira i drugih gradova pokazuju da je dijalog hitno potreban”, poručila je Klinton u Briselu, nakon dvodnevnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

Demonstranti zahtevaju od egipatskog predsednika da ukine dekret, izdat prošlog meseca, kojim je sebe stavio iznad drugih institucija vlasti.
XS
SM
MD
LG