Linkovi

Prva predsednička debata u Egiptu


Egipatski predsednički kandidati Amr Musa i Abdel-Moneim Abolfotoh tokom sinoćnje debate u Kairu
Egipatski predsednički kandidati Amr Musa i Abdel-Moneim Abolfotoh tokom sinoćnje debate u Kairu

Dvojica vodećih kanidata na predstojećim predsedničkim izborima u Egiptu, bivši ministar spoljnih poslova Amr Musa i umereni islamista koji je prošle godine napustio zabranjeno Muslimansko bratsvo Abdel-Moneim Abolfotoh, održali su prvu predsedničku debatu u toj zemlji.

Grupe Egipćana okupile su se u kafićima da posmatraju sučeljavanje koje je prenosilo nekoliko privatnih televizija, a koje je trajalo do posle ponoći po lokalnom vremenu. U jednom trenutku Abolfotoh je kritikovao Musu zato što je bio član vlade bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka, rekavši da "onaj ko je stvorio problem ne može da ga reši", i dodajući da su "Egipćani ustali protiv režima kojem je služio Amr Musa".

Musa je optužio Abolfotoha da je nekad branio pozicije Muslimanskog bratstva, umesto interesa građana. Pored njih dvojice, još 11 kandidata nadmeće se na predsedničkim izborima zakazanim za 23. maj. Pobednik će biti prvi lider od narodne pobune, posle koje je višedecenijski predsednik Hosni Mubarak podneo ostavku.

Vojni savet preuzeo je kontrolu i suočio se sa rastućim kritikama zbog sporog tempa reformi. Ranije ovog meseca, desetine hiljada ljudi izašle su na ulice Kaira i zahtevale momentalni kraj vojne vladavine. Savet je inače obećao da će predati vlast izabranom predsedniku do 1. jula.

XS
SM
MD
LG