Linkovi

Egipat proterao turskog ambasadora


Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan
Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan

Zategnutost u odnosima dve zemlje pojačana izjavama turskog premijera Erdogana, koji je ranije ove nedelje kritikovao vlasti u Kairu

Egipat je saopštio da je naredio turskom ambasadoru da napusti zemlju, posle komentara turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je ranije ove nedelje ponovo kritikovao novo rukovodstvo u Kairu.

Odnosi dve zemlje su zategnuti otkad je Egipat svrgnuo s vlasti islamističkog predsednika Mohameda Morsija, pre nekoliko meseci.

Turska i Egipat opozvali su svoje ambasadore u avgustu pošto je zvanična Ankara oštro kritikovala egipatske lidere i rušenje Morsija s vlasti. Turski ambasador vratio se u Egipat nekoliko nedelja kasnije, ali je Egipat odbio da vrati svog u Tursku.

Turska je uspostavila vrlo bisku saradnju sa Morsijem u kratkom periodu koji je proveo na vlasti, posle pobede na prvim slobodnim predsedničkim izborima u toj zemlji, u junu 2012. Morsija je vojska zvacila s vlasti u julu 2013, posle višednevnih protesta miliona Egipćana nezadovoljnih njegovom jedinogodišnjom vladavinom.
XS
SM
MD
LG