Linkovi

Zahtev za deportaciju australijskog novinara

  • Glas Amerike

Novinar Al Džazire Piter Greste

Advokati zatvorenog novinara Al Džazire Pitera Grestea podneli su zahtev za njegovu deportaciju iz Egipta, saopštila je Gresteova porodica.

Greste se u egipatskom zatvoru nalazi više od godinu dana.

Zahtjev za deportaciju podnijet je nakon jučerašnje odluke egipatskog suda da se održi novo suđenje Gresteu i dvojici njegovih kolega. Gresteova braća rekla su u Australiji da je dekret egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, prema kojem on može deportovati optužene strance ili one osuđene na zatvorske kazne, ''najbolja opcija za Piterov povratak kući''.

"Sada kada je Piter u suštini nevin čovjek, a ne više osuđenik, to daje prostora egipatskom predsjedniku da reaguje, iskoristi predsjednička ovlašćenja i deportuje ga”, kazao je Piterov brat, Endrju.

Porodici pomaže i australijska ministarka inostranih poslova Džuli Bišop.

"Nedavno su promijenili zakon što na neki način omogućava prebacivanje zatvorenika odnosno optužene osobe u drugu zemlju, njegovu rodnu i mi trenutnu ispitujemo tu mogućnost”.

Kasacioni sud u Kairu nije utvrdio datum novog suđenja trojici novinara, osuđenih zbog navodne podrške Muslimanskom bratstvu.

XS
SM
MD
LG