Linkovi

Zahtev za deportaciju australijskog novinara


Novinar Al Džazire Piter Greste
Novinar Al Džazire Piter Greste

Advokati zatvorenog novinara Al Džazire Pitera Grestea podneli su zahtev za njegovu deportaciju iz Egipta, saopštila je Gresteova porodica.

Greste se u egipatskom zatvoru nalazi više od godinu dana.

Zahtjev za deportaciju podnijet je nakon jučerašnje odluke egipatskog suda da se održi novo suđenje Gresteu i dvojici njegovih kolega. Gresteova braća rekla su u Australiji da je dekret egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, prema kojem on može deportovati optužene strance ili one osuđene na zatvorske kazne, ''najbolja opcija za Piterov povratak kući''.

"Sada kada je Piter u suštini nevin čovjek, a ne više osuđenik, to daje prostora egipatskom predsjedniku da reaguje, iskoristi predsjednička ovlašćenja i deportuje ga”, kazao je Piterov brat, Endrju.

Porodici pomaže i australijska ministarka inostranih poslova Džuli Bišop.

"Nedavno su promijenili zakon što na neki način omogućava prebacivanje zatvorenika odnosno optužene osobe u drugu zemlju, njegovu rodnu i mi trenutnu ispitujemo tu mogućnost”.

Kasacioni sud u Kairu nije utvrdio datum novog suđenja trojici novinara, osuđenih zbog navodne podrške Muslimanskom bratstvu.

XS
SM
MD
LG