Linkovi

Morsi poziva opoziciju na dijalog


Zasedanje gornjeg doma egipatskog parlamenta
Zasedanje gornjeg doma egipatskog parlamenta

Egipatski predsednik je poručio da vlada i opozicija moraju da saradjuju kako bi Egipat uspeo da reši "ogromne ekonomske probleme".

U Egiptu, predsednik Muhamed Morsi je pozvao opozicione organizacije da mu se pridruže u dijalogu o budućnosti zemlje. U večerašnjem govoru koji je prenosila televizija, Morsi je istakao da vlada i opozicija moraju da sarađuju da bi omogućile Egiptu da reši - kako je rekao - "ogromne" ekonomske probleme.

Gornji dom egipatskog parlamenta je prethodno danas prvi put zasedao otkako je predsednik potpisao dekret o stupanju na snagu spornog novog Ustava koji podržavaju islamisti.

Na zasedanju Saveta šure, 90 novih poslanika - koje je imenovao predsednik Morsi - položilo je zakletvu. Očekuje se da savet počne da priprema izbore za članove Donjeg doma parlamenta, koji treba da se održe u roku od dva meseca. Morsi je dekret potpisao kasno sinoć, kada je izborna komisija objavila da je skoro 64 odsto birača na nedavnom referendumu glasalo za Ustav.

Međutim, opozicione liberalne i sekularne organizacije ističu da će nastaviti demonstracije protiv Ustava, jer se prilikom njegovog pisanja nije vodilo računa o njihovim interesima.
XS
SM
MD
LG