Linkovi

EU: Embargo na oružje jedna od opcija


Specijalni predstavnik Evropske unije Bernardino Leon
Specijalni predstavnik Evropske unije Bernardino Leon

Evropski zvaničnici poručuju uoči sastanka šefova diplomatija EU da nije isključena mogućnost uvođenja embarga na isporuku oružja Egiptu zbog tekućeg nasilja

Šefovi diplomatije Evropske unije će na sastanku u srijedu, na kojem bi trebalo da raspravljaju o rešavanju krize u Egiptu, razmotriti i opciju uvođenja embarga na isporuku oružja toj zemlji, najavio je specijalni predstavnik Evropske unije za južni Mediteran, Bernardino Leon.

Nakon sastanka visokih diplomatskih predstavnika evopskih zemalja, Leon je rekao da zemlje članice imaju jedinstven stav u pogledu naglašavanja važnosti situacije u Egiptu za evropski blok.

Diplomate su raspravljale o tome kako da najbolje iskoriste ekonomske veze sa Egiptom da bi izvršile pritisak na vojne lidere da postignu kompromis sa pristalicama svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Egipatske vlasti rizikuju da izgube paket pomoći i zajmova vrijedan pet milijardi dolara, koji su prošle godine obećali Evropska unija, vlade zemalja članica i međunarodne finansijske institucije.

Na pitanje da li će evropski zvaničnici razmotriti uvođenje embarga na oružje, Leon je naglasio da su sve opcije na stolu, ali da Brisel tek treba da odluči kako da izvrši pritisak na privremenu vladu. Takođe je dodao da bi obje strane trebalo da snose odgovornost za nasilje, uz poruku da ono mora da prestane.
XS
SM
MD
LG