Linkovi

Alternativna zamena za jaja od povrća


Jaja su vekovima tradicionalna hrana za doručak i sastojak za pečenje kolača
Jaja su vekovima tradicionalna hrana za doručak i sastojak za pečenje kolača

Jedna američka kompanija iz Kalifornije tvrdi da je stvorila jaja na bazi povrća koja su bolja od pravih.

Jaja su bila korišćena vekovima kao izvor proteina, kao doručak i glavni sastojak za pečenje kolača. Ali sa modernim agrobiznisom, koji je sve više kontrolisan zbog svog uticaja na okolinu i tretmana gajenih životinja, pojavljuje se sve više alternativne hrane. Jedna američka kompanija iz Kalifornije tvrdi da je stvorila jaja na bazi povrća koja su bolja od pravih.

Za mnoge ljude doručak skoro uvek počinje ovde, u kokošinjcu u kojem koke nosilje provedu većinu svog života.

“Mislimo da je sistem ishrane jednostavno sulud. Mislimo da je loš za prirodno okruženje. Mislimo da je veoma brutalan za životinje. Takođe mislimo da je veoma ne-bezbedan.“

To kaže Džoš Tetrik, direktor kompanije Hempton Krik iz San Franciska. On kaže da je odgajanje životinja radi hrane loše za okruženje i za potrošače. Zato oni, umesto da odgajaju, hranu sade u laboratoriji.

“Naša ideja je da životinje potpuno ostavimo po strani i zamenimo te životinje i zamenimo kaveze i zamenimo ispuštanje štetnih gasova, biljkama.”

Tetrik i njegove kolege okrenule su se nauci kako bi stvorili ovo. Proizvod zasnovan na biljkama sa mnogim odlikama jajeta. Ovaj je napravljen sa pasuljem.

On kaže da može da se napravi kajgana, dobar je za pečenje i dobro se meša sa vodom i uljem kako bi se napravio majonez, baš kao i jaja od kokoške.

“Imamo biohemičare i naučnike koji se bave hranom i kuvare koji provode svaki dan tragajući za našim jajetom budućnosti, za biljkama koje će, ne samo zameniti jaje, već će ga prevazići.

Tetrik dodaje da njihova jaja prevazilaze konvencionalna ne samo sa cenom, koja je skoro 20 odsto manja, već i po smanjenju ispuštanja štetnih gasova i eliminisanju potrebe za kokoškama u kavezima.

“Te kokoške hrane se ogromnom količinom soje i kukuruza, što zahteva ogromnu količinu đubriva, što opet zahteva ogromnu količinu goriva.”

On kaže da je inspiraciju dobio tokom sedam godina provedenih u podsaharskoj Africi gde je iz prve ruke video potrebu za održivom i obnovljivom poljoprivredom.

On kaže da je to budućnost hrane.

“Želimo da stvorimo potpuno novi model koji će sadašnji sistem učiniti zastarelim.”

Njegova ideja dopala se milijarderu Bilu Gejtsu toliko da je on sada spreman da finansira projekat. I dok su neki možda zabrinuti zbog hrane iz laboratorije, Tetrik kaže da njegovo povrće nije odgajeno putem genetskog inženjeringa. To verovatno neće razrešiti davnašnju debatu o tome šta je starije, kokoška ili jaje, u ovom slučaju bez jajeta.
XS
SM
MD
LG