Linkovi

Bela kuća: Ne postoje uslovi za susret Trampa i Kima


Kim Džong Un i Donald Tramp (arhivske fotografije)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi mu bila čast da se sastane sa Kim Džong Unom - pod odgovarajućim okolnostima.

U intervjuu za Blumberg, Tramp je istakao da takav potez nije politički popularan, ali da je spreman da se sastane sa čovekom kojeg je nedeljama napadao zbog razvoja nuklearnog programa.

Međutim, portparol Bele kuće Šon Spajser kasnije je rekao da trenutno ne postoje uslovi za sastanak Trampa i Kima i da do susreta neće doći dok Severna Koreja ne odustane od "provokativnih" poteza.

A šef CIA-e Majk Pompeo sastao se u Seulu sa južnokorejskim zvaničnicima i preneo im da su najviši američki zvaničnici i dalje veoma zabrinuti zbog razvoja nuklearnog programa Severne Koreje.

Pompeo je u Seul stigao sa suprugom Suzan tokom vikenda. Razgovarao je sa direktorkom južnokorejske obaveštajne službe i saradnicima predsednika, nekoliko sati pre nego što je Severna Koreja objavila da će maksimalno ubrzati razvoj nuklearnog naoružanja, kao odgovor na američki poziv Ujedinjenim nacijama da uvedu sankcije Pjongjangu.

Američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona USS Karlom Vinsonom, stacionirani su blizu Korejskog poluostrva. Pridružiće im se i japanski razarač koji je u ponedeljak napustio luku, dok se Japan priprema da preuzme aktivniju ulogu u regionu.

U Australiji, premijer Malkom Turnbul upozorio je Severnu Koreju da njegova vlada i Sjedinjene Države "neće tolerisati bezobzirne, opasne pretnje po mir i stabilnost regiona." Turnbul će se u četvrtak u Njujorku sastati sa predsednikom Donaldom Trampom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG