Linkovi

Džon Edvards oslobođen optužbe


Džon Edvards
Džon Edvards

Porota odlučila da Edvards nije kriv za kršenje propisa o finansiranju izbornih kampanja

Posle 9 dana zasedanja, porota na suđenju Džonu Edvardsu, bivšem američkom senatoru i nekadašnjem demokratskom kandidatu za nominaciju na predsedničkim izborima donela je juče jednoglasnu odluku da Edvards nije kriv za kršenje propisa o finansiranju izbornih kampanja.

Zakonski – Džon Edvards nije učinio ništa loše. Ipak, bivši američki senator kaže da presuda ne može da opravda njegove „grehe“.

“Iako ne verujem da sam prekršio zakon, počinio sam mnogo toga lošeg i ja sam odgovoran. Ako želim da pronađem osobu koja treba da odgovara za moje grehe, iskreno, treba samo da pogledam u ogledalo. To sam ja”, rekao je Edvards.

Posle 17 dana svedočenja, tokom kojih su otkriveni detalji o tome kako je Edvards tokom predizborne kampanje za američkog predsednika varao svoju ženu, koja je umirala od raka – sudija je proglasila da je u pet, od ukupno šest tačaka optužnice, pogrešno vođena istraga.

Po jednoj, preostaloj, tački optužnice, porota je donela odluku da Edvards nije kriv za proneveru gotovo milion dolara namenjenih za predizbornu kampanju, kako bi tim sredstvima zataškao aferu sa ljubavnicom Rijel Hanter, koja je tada bila u drugom stanju sa njegovim detetom. Ta veza je pretila da uništi njegovu političku karijeru.

U emisiji TV mreže ABC, “Dobro jutro Ameriko”, članovi porote su rekli da smatraju da je greška to što je vlada uopšte pokrenula ovu tužbu.

Edvards će sada morati da pokuša da povrati svoju reputaciju, ali i da poradi na svom odnosu sa ćerkom Kejt, sa dvoje najmlađe dece iz braka sa pokojnom suprugom Elizabet, Emom Kler i Džekom i sa ćerkom koju ima sa ljubavnicom.

Istraga pred ovo suđenje trajala je 4 godine. Sekretarijat za pravosuđe sada bi mogao da traži ponovno suđenje, međutim neki analitičari kažu da su za tako nešto male šanse. Da je proglašen krivim, Edvards je mogao da dobije do 30 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG