Linkovi

Ekonomija u središtu predsedničke trke


Američki predsednik Barak Obama koristi pozitivna ekonomska kretanja u svojoj predizbornoj kampanji
Američki predsednik Barak Obama koristi pozitivna ekonomska kretanja u svojoj predizbornoj kampanji

Dok Bela kuća hvali podatke o poboljšanju američkog tržišta rada, republikanski predsednički pretendenti ne prestaju da kritikuju način na koji predsednik Barak Obama vodi ekonomiju.

Središnje političko pitanje 2012: ekonomija Sjedinjenih Država, koja je 2007. i ‘08. pretrpela najtežu političku recesiju posle Drugog svetskog rata i otada prolazi kroz anemični oporavak. Ali moguće je da se ekonomski pejsaž menja. Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama opada četiri meseca uzastopce i smanjila se sa 9 odsto u septembru, na 8,3 odsto u januaru. I dok je Vol strit u petak oživeo posle najnovijeg izveštaja o radnim mestima, predsednik Obama je takođe istakao dobru vest.

"U januaru, američke firme su otvorile još 257 hiljada radnih mesta. Stopa nezaposlenosti je pala, jer se više ljudi zaposlilo. Sveukupno, u protekla 23 meseca otvorili smo tri miliona i 700 hiljada novih radnih mesta", rekao je američki predsednik.

Kako su reagovali republikanci koji bi hteli da se suprotstave predsedniku na novembarskim izborima? Premalo i prekasno da se izmeni ono što oni vide kao Obamino neuspešno vođenje ekonomije. Obraćajući se pristalicama posle subotnje pobede na stranačkim skupovima u Nevadi, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je istakao da je Obamina administracija prvobitno htela da održi stopu nezaposlenosti ispod 8 odsto.

"On ove nedelje pokušava da se razmeće sa 8,3 odsto nezaposlenosti. Nemojte da brzate gospodine predsedniče. Ovo je 36. mesec uzastopce sa nezaposlenošću iznad crvene linije koju je povukla vaša sopstvena administracija", istakao je Romni.

Bivši predsednik predstavničkog doma Njut Gingrič, napao je predsednika na sličan način, kao gost programa televizijske mreže En-bi-si (NBC).

"Nezaposlenost se smanjila. U redu, smanjila se. Da li znate zašto? Zato što je više od 4 odsto onih koji bi bili nezaposleni, prestalo da traži posao. Ako bismo imali istu stopu učešća kakvu smo imali pre nekoliko godina, nezaposenost bi bila 12 ili 13 odsto", rekao je Gingrič.

Predsedniku Obami preostaje hod po žici: obnarodovanje dobrih vesti i priznanje da su potrebna dalja poboljšanja.

"Još ima previše Amerikanaca kojima je potrban posao ili im je potreban posao koji je bolje plaćen od onog koji sada imaju. Ali ekonomija postaje snažnija. Oporavak se ubrzava. A mi moramo da učinimo sve što možemo da se to nastavi", kaže Obama.

Organizacije za ispitivanje javnog mnjenja kažu da je u ocenama rada predsednika Obame došlo do poboljšanja i da se to vremenski preklapa sa najnovijim pozitivnim ekonomskim podacima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG