Linkovi

"Alibaba" u potrazi za investitorima


Sedište kompanije Alibaba u Kini
Sedište kompanije Alibaba u Kini

Kineska kompanija za elektronsku trgovinu – Alibaba – sutra će prvi put ponuditi akcije na berzi, što bi moglo da joj donese prihod veći od 20 milijardi dolara.

Početna javna ponuda dionica te kompanije mogla bi da bude najveća do sada.

Alibaba obavlja oko 80 odsto elektronske trgovine za više od 600 miliona internet korisnika u Kini. Kompanija, na čijem čelu se nalazi Džek Ma, profitira od naknada za transakcije, te reklama firmi koje žele da privuku sve veći broj korisnika sajta Alibaba.

Takođe, Alibaba koristi sistem plaćanja koji može da zamijeni kreditne kartice za određene kupovine. Direktor kompanije koja prodaje poslovne informacije firmama koje posluju širom svijeta, Džoš Grin, kaže da će Alibaba rasti još više i brže.

"U narednih 10 do 20 godina nesumnjivo će doći do razvoja veoma snažne i aktivne srednje klase u Kini. Nema kompanije, koja je bolje pozicionirana da profitira od toga, od Alibabe”.

Direktor Džek Ma mogao bi da iskoristi novac zarađen na berzi da nagradi ljude koji su podržavali kompaniju od osnivanja, ali i da proširi poslovanje. Alibaba ima prostora za širenje u Kini, a takođe ima investicije u inostranstvu, koje bi mogle da joj pomognu da bude zastupljenija na međunarodnom tržištu.

Međutim, prema istraživanjima javnog mnjenja, većina Amerikanaca nikada nije čula za kineskog giganta. Grin ističe da je za globalni rast potrebno da kompanija izgradi veze, prepoznatljivost i povjerenje koji su joj pomogli u Kini. Eksperti navode da, zbog trenutne korporativne strukture, akcionari Alibabe imaju manje uticaja nego što je uobičajno u sličnim kompanijama.

Profesor biznisa na Univerzitetu savezne države Mičigen Punit Mančanda kaže da će investitori morati da budu oprezni kada je riječ o ovoj kompaniji, što je slučaj sa bilo kojom investicijom u tržišta u razvoju poput kineskog.

"Riječ je o veoma zamršenoj finansijskoj transakciji, zato što kupujete akcije entiteta koji je registrovan na Kajmanskim ostrvima. Zbog toga nije jasno kako se će se to odraziti na transparentnost i ulogu investitora kada je riječ o poslovanju kompanije”.

Direktori Alibabe razgovarali su sa glavnim investitorima širom svijeta kako bi promovisali svoju kompaniju, zbog čega strahovanja u pogledu njene strukture nisu smanjila potražnju za akcijama prije formalne ponude. Prema izvještajima medija, veliko interesovanje investitora dovelo je i do rasta cijene akcija kompanije.

XS
SM
MD
LG