Linkovi

Druga žrtva ebole u SAD


Medicinski radnici transportuju lekara Martina Saliju u bolnicu u Omahi

Doktor Martin Salija, iz Sijera Leonea, koji se lečio od ebole u bolnici u američkoj saveznoj državi Nebraska, danas je preminuo.

Doktor Salija preminuo je u poodmakloj fazi bolesti, saopštio je Medicinski centar Univerziteta Nebraske. On je stigao u bolnicu tek u subotu. Salija je treći pacijent koji je lečen od ebole, a drugi koji je preminuo u SAD-u od ebole.

Svetska zdrastvena organizacija je u petak saopštila da je broj žrtava ebole neznatno povećan I da je do sada bolesti podleglo 5,177 osoba. Od izbijanja sadašnje epidemije u svetu je od ebole obolelo 14,413 ljudi. Isti izvor navodi da je znatno povećan broj pacijenata u Sijera Leoneu, uključujući 421 novi slučaj zabeležen tokom proteklih sedam dana.

U međuvremenu, Liberija - najteže pogođena zemlja u Zapadnoj Africi - postavila je nacionalni cilj da se do Božića, odnosno 25. decembra ne pojavi nijedan novi slučaj ebole. Predsednica Elen Džonson Sirlif je u jučerašnjem obraćanju naciji upozorila da će oporavak Liberije od ebole biti veoma težak.

XS
SM
MD
LG