Linkovi

Vakcina u spreju protiv ebole


Istraživači su razvili pojedinačnu dozu vakcine protiv ebole koja je zaštitila majmune od infekcije tokom više od četiri meseca.

Vakcina se daje kroz nos u vidu spreja i štiti primate kroz respiratorni trakt. Ključna prednost je, prema rečima istraživača Marije Krojl sa univerziteta Teksasa u Ostinu, to što vakcina potencijalno može da spreči prenošenje virusa od nenamernog uboda iglom u slučaju nebezbednog rukovanja medicinskim otpadom.

Vest o vakcini objavljena je u časopisu Američkog udruženja hemičara. Vakcina za inhaliranje koristi adenovirus, koji uzrokuje uobičajenu prehladu. U studiji u kojoj su korišćeni majmuni, ni jedan od tri primate koji su primili vakcinu nije bio inficiran kada je izložen ebola virusu bar u narednih 20 nedelja.

Istraživači su dali vakcinu majmunima i intravenozno, koja je takođe zaštitila životinje. Oni kažu da je potrebno još rada na formuli i dodaju da je oblik iste vakcina za ispod jezika, takođe u razvojnoj fazi. Najmanje još dve vrste vakcine protiv ebole prolaze fazu kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama i Africi.

XS
SM
MD
LG