Linkovi

Nova pomoć za borbu protiv ebole


Zdravstveni radnik u Fritaunu, u Sijera Leoneu
Zdravstveni radnik u Fritaunu, u Sijera Leoneu

Svetska banka obećala je 100 milion dolara pomoći kako bi se regrutovali dodatni strani medicinski radnici da leče pacijente zaražene ebolom u zapadnoj Africi.

Predsednik Svestke banke Džim Jong Kim izjavio je da se tri zemlje najugroženije zbog izbijanja smrtonosnog virusa - Liberija, Sijera Leone i Gvineja - muče da održe korak sa epidemijom.

Kim je u pisanom saopštenju naveo da se nada da će dodatna pomoć, pored više od 400 miliona dolara koliko je već poslato u zapadnu Afriku "moći da bude katalizator ubrzanog priliva" dodatnih zdravstvenih radnika.

U međuvremenu, američka mabasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer poručila je u Briselu da sve zemlje sveta moraju da urade više kako bi se suprotstavili "najvećoj krizi po globalno javno zdravlje ikada".

Obraćajući se evropskim liderima, posle prošlonedeljene posete zapadnoj Africi, Pauer je naglasila da napori SAD i nekih drugih zemalja pokazuju zanke uspeha u borbi protiv ebole, ali da "svako od nas mora da učini njoš više".

Medicinska sestra Kejsi Hikoks vozi bicikl u blizini svoje kuće u Mejnu
Medicinska sestra Kejsi Hikoks vozi bicikl u blizini svoje kuće u Mejnu

Medicinska sestra prkosi vlastima

Ovde u Sjedinjenim Državama, medicinska sestra koja je učesvovala u lečenju oboleleih u zapadnoj Africi, nastavlja da prkosi zahtevima zvaničnika države Mejn da ostane u karantinu do 10. novembra.

Kejsi Hikoks jutros je sa svojim momkom otišla u vožnju biciklom, u gradiću Fort Kent, u kojem žive. Po povratku iz zapadne Afrike njen test na ebolu je bio negativan, tako da Hikoks tvrdi da karantin krši njena građanska prava, jer ne naučno neosnovan.

S druge strane, državni zvaničnici planiraju da dobiju sudski nalog, kojim će primorati medicinsku sestru da ostrane u svojoj kući do isteka perioda inkubacije, koji traje 21 dan. Hikoks je bila volomnter organizacije "Lekari bez granica" u Sijera Leoneu.

XS
SM
MD
LG