Linkovi

Putnici iz zapadne Afrike pod nadzorom


U.S. Customs and Border Protection officers perform enhanced passenger screening of an international traveler, who recently visited Guinea, at Atlanta's International Airport Oct. 16, 2014.
U.S. Customs and Border Protection officers perform enhanced passenger screening of an international traveler, who recently visited Guinea, at Atlanta's International Airport Oct. 16, 2014.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da bi borba protiv ebole trebalo da ostane usmerena na tri zapadno afričke zemlje u kojima je od epidemije umrlo oko 4900 osoba.

Posle sastanka u Ženevi, Komitet za hitno reagovanje na ebolu naveo je da je sprečavanje širenja infekcije u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu najvažniji korak za sprečavanje globalnog širenja bolesti.

U saopštenju se ističe da bi posebna pažnja trebalo da bude usmerena na potrebe zdravstvenih radnika u cilju ohrabrivanja ostalih medicinskih profesionalaca da pomognu u zaustavljanju epidemije.

Takođe se naglašava da je provera prilikom izlaska iz zemalja pogođenih epidemijom najvažnija i preporučuje se nastavak provere na svim aerodromima, lukama i glavnim graničnim prelazima. U Briselu, EU je saopštila da prilaže 31 milion dolara za medicinska istraživanja u borbi protiv ebole.

U međuvremenu američke federalne zdravstvene vlasti naložile su putnicima iz tri zapadnoafričke zemlje da prate svoje zdravstveno stanje 21 dan i prijave bilo kakve znake ebole.

Svaki putnik koji stiže iz Gvineje, Liberije i Sijera Leonea – tri zemlje najugroženije epidemijom ebole – na aerodromu će dobiti pribor za praćenje simptoma te bolesti, uključujući i termometar. Program praćenja počinje u ponedeljak, i to u šest saveznih država: Džordžiji, Merilendu, Nju Džersiju, Njujorku, Pensilvaniji i Virdžiniji. To je deo širih napora Sjedinjenih Država da zaustave epidemiju ebole pre nego što i počne.

“Zdravstvene mere i infrastruktura koju sada uvodimo širom zemlje trebalo bi da Amerikancima uliju poverenje da ćemo biti u poziciji da se borimo sa svakim sledećim slučajem ebole, koji bi mogao da se pojavi, a da se to ne pretvori u epidemiju” rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Od ebole je u Zapadnoj Africi ove godine umrlo više od 4.900 ljudi.

XS
SM
MD
LG