Linkovi

Nova žrtva ebole u Nemačkoj


Ulaz u bolnicu u Lajpcigu u kojoj je preminuo zdravstveni radnik UN, 14. oktobar 2014.
Ulaz u bolnicu u Lajpcigu u kojoj je preminuo zdravstveni radnik UN, 14. oktobar 2014.

Medicinski radnik Ujedinjenih nacija koji se zarazio ebolom dok je radio u Liberiji preminuo je u bolnici u Nemačkoj.

Bolnica Sveti Đorđe u Lajpcigu saopštila je da je 56-togodišnji muškarac preminuo tokom noći uprkos intenzivnoj medicinskoj proceduri. Misija UN u Liberiji saopštila je prošle nedelje da je jedan njen član testiran pozitivno na ebolu, 6. Oktobra, kao i da niko, od 41 osobe koje su možda bile u kontaktu sa njim, ne pokazuje nikakve simptome.

U Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti savetuju bolnice u zemlji da provere svoje procedure za pružanje nege pacijentima obolelim od ebole, nakon prvog slučaja prenošenja infekcije unutar zemlje. Doktor Tomas Friden, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti izjavio je juče da nadležni istražuju kako je medicinska sestra u Dalasu postala prva osoba koja se zarazila u Sjedinjenim Državama. On je rekao da nepoznati propust u protokolu može da bude krivac za inficiranje Nine Fam, koja je negovala Liberijca koji je bio prva osoba koja je umrla od ebole u Sjedinjenim Državama:

“Udvostručićemo treninge, edukaciju i stručnu pomoć kroz čitav zdravstveni sistem, profesionalna udruženja, bolnice, druge organizacije i pojedince i stićićemo do sekretarijata za zdravstvo na državnim i okružnim nivoima u gradovima i drugde kako bismo povećali svest o eboli i pojačali sposobnost za hitno reagovanje.”

Bolničarka zaražena ebolom u Dalasu dobila je u medjuvremenu transfuziju krvi doktora Kenta Brentlija, koji je inficiran ebolom u Liberiji i koji se kasnije u Sjedinjenim Državama oporavio od bolesti. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prate zdravstveno stanje 48 bolničkih radnika koji su tretirali ili bili u kontaktu sa Liberijcem koji je umro u Dalasu.

U medjuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se broj smrtnih slučajeva od ebole povećao na 4447, dok je broj obolelih porastao na skoro 9 hiljada. Pomoćnik generalnog direktora SZO Brus Ejlvord upozorio je da je broj inficiranih virusom ebole u zapadnoj Africi verovatno znatno veći nego što je do sada prijavljeno.

XS
SM
MD
LG