Linkovi

Drugi slučaj ebole u SAD


Prezbiterijanska bolnica u Teksasu

Medicinska sestra, koja je lečila Tomasa Dankana, koji je preminuo od ebole protekle nedelje u Teksasu, takođe je zaražena tim smrtonosnim virusom

U Sjedinjenim Državama zabilježen je drugi slučaj ebole. Medicinska sestra, koja je liječila prvu osobu u Americi koja je oboljela od te bolesti, takođe je zaražena smrtonosnim virusom. Riječ je o prvom slučaju prenošenja zaraze na američkoj teritoriji.

Zvaničnici u Teksasu saopštili su da je, prije pozitivnog preliminarnog testa, pacijentkinja imao blago povišenu temperaturu. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su dijagnozu.

Medicinska sestra bila je dio tima koji je u Prezbiterijanskoj bolnici u Teksasu liječio Tomasa Dankana, koji je preminuo protekle nedelje. Kako je saopšteno, ona je tokom kontakta sa oboljelim Liberijcem nosila punu zaštitnu opremu i poštovala neohodne procedure.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden rekao je da je činjenica da je zaražena ebolom pokazuje da je prekršen protokol, iako još nije poznato o kakvom kršenju je riječ. Friden je dodao da je, po svemu sudeći, samo jedna osoba možda bila u kontaktu sa medicinskom sestrom nakon što su se pojavili simptomi bolesti.

U međuvremenu, na nekoliko američkih aerodroma pooštrena je kontrola putnika koji dolaze iz Liberije, Sijera Leonea i Gvineje, gdje je ebola do sada odnijela hiljade života.

U Španiji, zvaničnici su saopštili da je medicinska sestra oboljela od ebole i dalje u ozbiljnom stanju, ali da pokazuje znake neznatnog oporavka i da je smanjen nivo virusa u njenoj krvi.

XS
SM
MD
LG