Linkovi

Epidemija ebole jenjava?


Broj novih slučajeva ebole u zapadnoj Africi naglo je opao prošle nedelje, što izaziva nadu da se regionalna epidemija ublažava; Ujedinjene nacija pozivaju na oprez

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zaključno sa 18. januarom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu prijavljeno 145 novih slučajeva ebole, od čega samo 8 u Liberiji, što predstavlja dramatično smanjenje u odnosu na brojke od 300 do 400 slučajeva nedeljno, koje su beležen tokom avgusta i septembra.

U Sijera Leoneu je potvrđeno 117 novih slučajeva, ali i tamo - navodi SZO - broj novih obolelih ubrzano opada. Najnoviji podaci predstavljaju smanjenje od više od 50 odsto u poslednje dve nedelje.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija pozdravili su smanjenje, ali su naglasili potrebu da se i dalje bude na oprezu i da se održavaju mere koje su korišćene u kontroli virusa ebole.

Koordinatorka za hitne operacije svetske organizacije Valeri Ejmos izjavila je da bi samozadovoljnost mogla da bude najgori neprijatelj. Do sada je od ebole umrla 8.641 osoba, a prijavljeno je više od 21.700 slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG