Linkovi

Zabrinutost zbog mogućeg širenja ebole


Lekari u Sijera Leoneu u Africi sa pacijentom obolelim od ebole, 27. jul 2014.

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije rekao da je potrebno brzo reagovati i pronaći putnike koji su bili u kontaktu sa preminulim Liberijcem, koji je bolovao od ebole.

Zdravstveni funkcioneri širom zapadne Afrike pokušavaju da identifikuju avionske putnike koji su bili u kontaktu sa Patrikom Sojerom službenikom liberijskog ministarstva finansija, preminulim od virusa ebole.

Sojer se ukrcao na let u Liberiji. Prekinuo je putovanje u Gani odakle je kasnije nastavio za Togo. Iz Togoa je drugim avionom odleteo za Lagos u Nigeriji, gde je u petak preminuo. Sojer je odmah po sletanju u Nigeriju stavljen u karantin, ali je ostalim putnicima dopušteno da napuste aerodrom pošto im je rečeno da je u avionu bio putnik oboleo od virusa ebole.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, Pol Garvud rekao je da je zbog blizine zemalja u regionu neophodno brzo reagovanje koje uključuje potragu za osobama sa kojima je Sojer bio u kontaktu kao i laboratorijske testove.

Neki očevici kažu da je on pokazivao znake bolesti bar na jednom od letova. Međutim zdravstveni stručnjaci smatraju da to ne mora da znači da je inficirao druge putnike jer se ebola prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe.

XS
SM
MD
LG