Linkovi

LBG: Epidemiju sve teže kontrolisati


Zdravstveni radnici objašnjavaju Gvinejcima kako da spreče infekciju virusom ebole

Organizacija "Lekari bez granica" navodi da je situacija u Liberiji "užasna" zbog nedostatka obučenog osoblja i sredstava, da je u Sijera Leoneu i Liberiji bilo "kritičnih propusta" u odgovoru na epidemiju, dok je u Gvineji došlo do novih pojava infekcije...

Humanitarna zdravstvena organizacija "Lekari bez granica" koja leči obolele od ebole u Zapadnoj Africi saopštila je da sve veći broj ugroženih oblasti i ograničena sredstva otežavaju kontrolu epidemije, u kojoj je do sada već stradalo više od 700 osoba.

Lekari bez granica navode da je situacija u Liberiji "užasna" zbog nedostatka obučenog osoblja i sredstava. Ta grupa ističe da je u Sijera Leoneu i Liberiji bilo "kritičnih propusta" u odgovoru na epidemiju, dok je u Gvineji došlo do novih pojava infekcije.

Humanitarna organizacija objavila je svoju procenu situacije dan pošto su se predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i lideri ugroženih zemalja sastali u Gvineiji kako bi finalizovali plan za izdvajanje 100 miliona dolara hitne pomoći.

Izvršna direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da će stotine zdravstvenih radnika biti razmešteno u regionu, dodajući da su Gvineja, Sijera Leone i Liberija pristale da pošalju snage bezbednosti kako bi izolovale ruralne oblasti u kojima je zabeležna većina slučajeva ebole.

U međuvremenu, jedan od dvojice zaraženih američkih državljana, danas je doputovao u SAD gde će biti podvrgnut lečenju. Humanitarni radnik evakuisan je specijalnim letom iz Liberije.

XS
SM
MD
LG