Linkovi

Vernici slave Uskrs širom sveta


Papa Franja pozdravlja vernike u Vatikanu na Uskrs
Papa Franja pozdravlja vernike u Vatikanu na Uskrs

Novi papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, održao je svoju prvu Uskršnju misu na Trgu svetog Petra u Rimu

Većina hrišćana širom sveta danas slavi Uskrs – najsvetiji dan svog kalendara – kojim se obeležava uskrsnuće Isusa Hrista, koje se prema verovanju dogodilo tri dana posle njegovog raspeća.

Novi papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, održao je svoju prvu Uskršnju misu na Trgu svetog Petra u Rimu. Prema saopštenju Vatikana, na trgu se okupilo 250 hiljada vernika. Masa sveta je dočekala papu klicanjem kada se pojavio na trgu posle mise. Papa Franja je kasnije održao govor „Urbi et orbi“, odnosno „Gradu i svetu“, iz lođe na kojoj se prvi put pojavio kada je izabran početkom ovog meseca.

Papa se založio za mir, posebno pominjući različite uzavrele tačke širom sveta. U Australiji, na ostrvu Melvil iz grupacije ostrva Tivi, vernici su obeležili Uskrs jedinstvenom mešavinom lokalne kulture i katoličkih uticaja. Na Filipinima, predsednik Beninjo Akvino je rekao da se među Filipnicima rodila nada u borbi protiv sila pohlepe i korupcije, isto kao što se i Hrist podigao iz mrtvih.

Irački katolici su takođe ispunili crkve u zemlji uz pojačane mere bezbednosti. Američki predsednik Barak Obama je u svom nedeljnom govoru rekao da je Uskrs prilika da se „svi ponovo posvete interesima koji su veći od pojedničanih“.

Naravno, nisu sve uskršnje proslave strogo verske. Očekuje se da će stotine Njujorčana učestvovati u tradicionalnoj Uskršnjoj paradi, odeveni u svečanu odeću sa posebno pripremljenim šeširdžijskim kreacijama.
XS
SM
MD
LG