Linkovi

Džonson: Mešanje Rusije nije uticalo na izborni rezultat


Bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson svedoči pred Odborom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.
Bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson svedoči pred Odborom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

Američki zvaničnici rekli su zakonodavcima u Kongresu da nema sumnje da je Rusija bila angažovana u široko rasprostranjeno mešanje u prošlogodišnje predsedničke izbore, s ciljem da pomogne Donaldu Trampu da osvoji položaj u Beloj kući. Međutim, naglasili su da nema dokaza da je Moskva uspela da utiče na promenu ishoda izbora.

Bivši sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson je tokom svedočenja u odboru Predstavničkog doma za obaveštajne aktivnosti rekao da obim ruskog hakovanja kompjutera u sedištu Demokratske stranke u Vašingtonu i pokušaji da se infiltriraju u države izborne podatke predstavljaju daleko značajnije mešanje u odnosu na ranija nastrojanja Moskve da utiče na izbore u Sjedinjenim Državama.

“Sasvim je jasno da je 2016. ruska vlada na naredbu samog Vladimira Putina, orkestrirala sajber napade na našu zemlju s ciljem da utiče na naše izbore“, rekao je Džonson upozorivši da će se sajber napadi na američke izbore pogoršati.

Putin je odbacio umešanost ruske vlade u sajber napade u Americi. On je rekao da su “patriotski” hakeri možda izveli te napade. Tokom drugog svedočenja, aktuelna zvaničnica Sekretarijata za unutrašnju bezbednost Dženet Manfra rekla je senatskom odboru za obaveštajne aktivnosti da njena agencija ima dokaze da je Rusija pokušala da napadne izborne sisteme u 21 od 50 američkih država.

Džej Džonson je rekao da je 36 država prihvatilo pomoć federalne vlade u pokušaju da se osujete ruske namere, ali da su mnoge države odbacile ponudu federalnih vlasti da prate izborne operacije, kojima rukovode državni organi.

XS
SM
MD
LG