Linkovi

Džonatan Mur na Kosovu


Džonatan Mur na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Džonatan Mur na Kosovu

Prema pisanju kosovskih medija, direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu, došao u Prištinu da kosovsko rukovodstvo ubedi da podrži osnivanje specijalnog suda za navodne ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova

Međunarodna zajednica od kosovskih institucija zahteva osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se izbegla mogućnost da o tome odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenose danas kosovski mediji. Istovremeno direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur razgovarao je u Prištini sa najvišim kosovskim zvaničnicima o formiranju specijalnog suda za ratne zločine.

Prema pisanju kosovskih medija, Džonatan Mur je u Prištinu došao da kosovsko rukovodstvo ubedi da podrži osnivanje specijalnog suda za navodne ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Mur se u Prištini sastao sa najvišim predstavnicima kosovskih institucija, ali o tome nije govorio za medije.

Međutim, premijer Kosova Hašim Tači kazao je da je poslednjih 15 godina pravosudni sistem na Kosovu vođen od strane međunarodne zajednice i da je sada, kako je kazao, došlo vreme da Kosovo preuzme odgovornost za to.

“Kosovo ima pun kapacitet da preuzme odgovornost i sve izazove koji mogu da se nađu pred nama i naglašavam da je Kosovo bilo najbolji primer saradnje sa međunarodnim institucijama kao i sa sudom u Hagu. Sve osobe koje su bile optužene od tog suda u Hagu dobrovoljno su se odazvale njihovom pozivu”, kazao je Tači.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je novinarima u Prištini da još nisu poznati detalji uspostavljanja specijanog tribunala za ratne zločine i istakao da će se kosovski parlament time baviti kad dobije zvaničnan zahtev za to.

“Mi kao institucija tražicemo više detalja u vezi tog zahteva za formiranje tog suda, ali do tada nemamo ni jedan zvaničan dokument koji o tome govori i koji bi otvorio put Skupštini", kazao je Krasnići.

Direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur sastao se danas i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem.

Petrović je kazao da je jedna od tema razgovora bila i nacrt zakona o opštim izborima i istakao da postoji mogućnost da Srbi na Kosovu bojkotuju predstojeće parlamentarne izbore, ukoliko Skupština Kosova ne promeni taj nacrt zakona, koji pored ostalog predviđa i ukidanje rezervisanih mesta za manjinske zajednice u parlamentu Kosova.

“Rekao sam gospodinu Muru i ambasadorki SAD na Kosovu gospođi Džejkobson da ukoliko se ne zadovolji zahtevima nevećinskih zajednica kad je u pitanju Zakon o opštim izborima, da su u poslednje vreme sve glasnije ideje da Srbi ne učestvuju na predstojećim izborima. To će svakako imati velike posledice ne samo za izborni već i za sve druge procese koji su iza i ispred nas”, rekao je Petrović.

Mur je u Prištini danas razgovarao i sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom.
XS
SM
MD
LG