Linkovi

Keri: SAD imaju uticaja u Siriji


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Beču
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Beču

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je navode da, zbog ruskih vazdušnih napada, Sjedinjene Države gube sposobnost da vrše pritisak na sirijski režim da u potpunosti poštuje postignute sporazume – da se pridržava primirja, podrži razgovore o političkoj tranziciji i omogući neogračen pristup opkoljenim područjima da bi se dostavila humanitarna pomoć.

“Sjedinjene Države uvek imaju uticaja”, poručio je Keri na konferenciji za novinare posle sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji. Takođe je dodao da, ako je sirijski predsednik došao do zaključka da ne postoji plan B, onda je taj zaključak “u potpunosti neosnovan.”

Američki zvaničnik je naglasio da najviše uticaja ima činjenica da sirijski predsednik i njegove pristalice nikada ne bi mogli da okončaju rat u Siriji ako bi odbili da pregovaraju o političkom rešenju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim I izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom, Keri je izneo usaglašene mere za smanjenje nasilja i nastavak dostave humanitarne pomoći. Državni sekretar je naveo da je dogovoreno da strane, koje stalno krše primirje, mogu da budu isključene iz sporazuma.

Takođe, ukoliko od 1. juna humanitarnim radnicima bude odbijen pristup opkoljenim područjima, Svetski program hrane će da ubrza dostavljanje pomoći vazdušnim putem. Asadov režim je, kako pojedini navode, blokirao humanitarni pristup pojedinim područjima.

Međunarodna grupa za podršku Siriji takođe je pozvala sve pobunjenike da se distanciraju od terorista iz Islamske države i al-Nusra fronta. Lavrov je naveo da su se u pojedinim slučajevima terorističke grupe udružile sa pobunjenicima koji su dio sporazuma o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG