Linkovi

Keri: Ne odustajemo od primirja u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri je kritikovao Rusiju zbog “neodgovorne i duboko pogrešne odluke” da podrži sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Keri je danas u Briselu rekao da se nastojanja na okončanju rata u Siriji moraju nastaviti, uprkos suspenziji američko-ruskih pregovora o prekidu vatre.

“Medjutim, želim da budem veoma, veoma jasan pred svima, mi ne dižemo ruke od sirijskog naroda, niti odustajemo od traganja za mirom, nećemo napustiti multilateralnu arenu i nastavićemo da radimo na pronalaženju puta napred u cilju okončanja ovog rata. Učinićemo sve moguće kanalima Medjunarodne grupe za podršku Siriji, te Ujedinjenih nacija ili čak putem manjih multilateralnih sastanaka u nastojanju da pronadjemo put napred.”

Keri je istakao da će Vašington i Moskva nastaviti razgovor o Siriji u okviru većih multilateralnih pregovora. On je ukazao da su Sjedinjene Države i dalje predane mirnoj, stabilnoj, celovitoj, ujedinjenoj, ne-sektaškoj Siriji.

Sjedinjene Države i Rusija su juče suspendovale razgovore o implementaciji primirja u Siriji, pošto je Vašington optužio Moskvu da ne poštuje svoje obećanje da će obustaviti sukobe i obezbediti dostavu pomoći opkoljenim kvartovima.

Zapad spreman da sarađuje sa Rusijom u Ukrajini

Državni sekretar je takodje u Briselu rekao da je zapadni savez voljan da saradjuje sa Rusijom u cilju okončanja konflikta u Ukrajini, ali da će se čvrsto držati principa zasnovanih na slobodi i medjunarodnom pravu.

Keri je ukazao da NATO “ne nastoji da oslabi ili ograniči ili podeli tu ili bilo koju drugu zemlju.” On je istakao da NATO i zemlje EU žele da saradjuju sa Rusijom koja bi bila isto toliko predana rešavanju zajedničkih izazova.

Odnosi izmedju Moskve i zapadnih saveznika su sve zategnutiji od kako je Rusija 2014. anektirala Krim i počela da podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene Države su zavele sankcije Rusiji zbog kršenja suvereniteta Ukrajine, dok je NATO stacionirao snage u blizini ruskih granica.

XS
SM
MD
LG