Linkovi

Matis: Pakistan da ojača borbu protiv terorista


Ministar odbrane Džim Matis, treći levo, na sastanku sa premijerom Šahid Kakanom Abasijem, četvrti desno Pakistan, Dec. 4, 2017.
Ministar odbrane Džim Matis, treći levo, na sastanku sa premijerom Šahid Kakanom Abasijem, četvrti desno Pakistan, Dec. 4, 2017.

Američki ministar odbrane Džim Matis pozvao je Pakistan da udvostruči napore u suprotstavljanju militantima i teroristima unutar zemlje, naglašavajući ključnu ulogu Islamabada u zajedničkom poduhvatu olakšavanja mirovnog procesa u Afganistanu.

Matis je u Pakistan stigao u okviru jednodnevne posete kako bi se sastao sa premijerom Šahidom Kaganom Abasijem i vojnim šefom, generalom Kamarom Havedom Bajrom. Sastanku su prisustvovali i najviši članovi kabineta, šef državne špijunaže i savetnici nacionalne bezbednosti.

U američkom izveštaju sastanka navodi se da je Matis prepoznao žrtvovanje Pakistana u ratu protiv terorizma i pozvao na povećane napore za uspostavljanje regionalne stabilnosti i bezbednosti.

Američki i avganistanski zvaničnici naveli su da Talibanci i pripadnici mreže Hakani koriste pakistanske svetinje za izvođenje napada na avganistanskoj strani granice.

Iz Abasijeve kancelarije takođe je stiglo saopštenje premijera Abasija da je na sastanku sa Matisom istakao poboljšanje nacionalne bezbednosti kroz protiv-terorističke operacije, kao i da u Avganistanu niko ne želi više mir od Pakistana. Za kraj je dodao i da Amerika i Pakistan dele zajedničke ciljeve.

XS
SM
MD
LG