Linkovi

Ogromne kazne za "Džej Pi Morgan Čejs"


Najveća američka banka pristala je da plati 920 miliona dolara američkim i britanskim regulatorima zbog „nesigurnog i lošeg“ nadzora trgovine hartijama od vrednosti u Londonu

Odluka o novčanim kaznama, koja je objavljena danas, najnovije je poglavlje višestruke istrage transakcija koje su prošle godine dovele do gubitka od 6 milijardi 200 miliona dolara.

Prema sporazumu, Džej Pi Morgan Čejs će isplatiti 700 miliona dolara američkim finansijskim regulatorima, među kojima je i centralna banka, a 220 miliona regulatornom telu britanske vlade.

Pristankom na plaćanje kazni, banka je priznala da nije adekvatno kontrolisala finansijske transakcije u londonskom ogranku i da zvaničnici nisu obavestili direktore “Džej Pi Morgan Čejsa” i regulatore o sve većim gubicima.

Za većinu loših poslovnih transakcija odgovoran je Bruno Iksil, trgovac čiji su gubici bili toliko veliki da je postao poznat kao “londonski kit”.

Američki tužioci i dalje istražuju problematične transakcije, dok je pokrenuta i istraga moguće korupcije u banci, odnoso navoda da je “Džej Pi Morgan”, zapošljavao decu uglednih kineskih zvaničnika kako bi sklapao poslovne sporazume u Kini.
XS
SM
MD
LG