Linkovi

Sešns svedoči o vezama sa Rusijom


Sekretar za pravosuđe Džef Sešns
Sekretar za pravosuđe Džef Sešns

Još jedno važno svedočenje u istrazi o Rusiji ove nedelje – u Senatu bi trebalo da govori sekretar za pravosuđe Džef Sešns. Bivši senator Sešns, koji je u kampanji energično podržavao Donalda Trampa, odgovaraće na pitanja kongresmena i senatora koji već sad debatuju o tome da li treba pooštriti sankcije Rusiji.

Kao Trampov čovek od poverenja, sekretar za pravosuđe Sešns izuzeo je sebe iz istrage o Rusiji. Ali, senatori imaju pitanja za njega nakon što je bivši direktor FBI-a Džejms Komi na svom svedočegnju nagovestio da postoje dodatni razlozi zbog kojih se Sešns ogradio od istrage.

Bili smo takodje svesni činjenica, o kojima ne mogu da govorim na otvorenoj sednici, koje bi učinile njegov kontinuirani angažman u istrazi o Rusiji problematičnim”, rekao je Komi.

Džef Sešns je u javnosti optužen da nije prijavio svoje kontakte sa ruskim ambasadorom, što je već porekao tokom saslušanja povodom imenovanja na mesto sekretara za pravosuđe.

Prozvali su me njegovim saradnikom nekoliko puta tokom Trampove kampanje, ali ja nisam imamo nikakvu komunikaciju sa Rusima.”

Bela kuća tvrdi da nema dokaza da je predsednik lično imao veze sa Moskvom i da je to uticalo na rezultat izbora, i negira Komijevu izjavu da ga je Tramp pritiskao da odustane od istrage o nekadašnjem savetniku za bezbednost Majklu Flinu.

Nema dosluha, nema opstrukcije”, rekao je Donald Tramp.

Neki republikanci su sa time saglasni.

Ne vidim da je bilo namere da se nešto opstruiše. Ne vidim ni da je bilo moguće korupcije, niti opstrukcije pravde”, izajavio je za "ABC This Week" republikanski senator Majk Li.

Ali federalni tužilac koga je Tramp otpustio, tvrdi drugačije.

Izuzetno je ozbiljno kada vidite da predsednik SAD može da kaže izvršnoj vlasti i sudskoj vlasti, na osnovu svojih ličnih preferencija ili prijateljstava - da treba ili ne treba da vodi istragu protiv nekoga. To nije način na koji Amerika funkcioniše”, rekao je za "ABC This Week" bivši federalni tužilac Prit Barara.

U međuvremenu, i demokrate i republikanci u Senatu pokušavaju da kazne Rusiju zbog navodnog mešanja u izbore.

Vreme je da na napad Rusije na američku demokratiju odgovorimo snažno, odlučno i zajednički. Nema veće pretnje po našu slobodu nego što je napad na mogućnost da biramo sopstvene lidere – bez stranog mešanja”, rekao je republikanski senator Džon Mekejn.

Jedna od mera koja se razmatra je uvođenje novih sankcija Rusiji u energetskom sektoru i drugim oblastima. Druga mera bi otežala ublažavanje postojećih sankcija Moskvi.

Predsednik i njegova administracija su pokazali da su voljni da razmotre ukidanje sankcija Rusiji u zamenu za još nejasne i nedefinisane ustupke Moskve, ako ih uopšte i bude. Kongres bi trebalo da ima moć da razmotri svaku odluku ove administracije pre nego što se ukinu sankcije”, kaže demokratski senator Čak Šumer.

Ove mere će biti predložene kao amandmani na zakonski predlog o sankcijama protiv Irana, zbog razvoja raketnog programa i podrške terorizmu.

XS
SM
MD
LG