Linkovi

Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Novi predsednik SAD Džo Bajden polaže zakletvu ispred Kongresa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Džo Bajden preuzeo dužnost američkog predsednika

Polaganjem zakletve, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu Džozef Bajden je postao 46. predsednik SAD. Ceremonija inauguracije ove godine se održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Džozef Bajden postao je 46. predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država u sredu, 11 minuta pre 12 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima globalne pandemije koronavirusa i pod do sada najopsežnijim merama bezbednosti.

Usled primene antipandemijskih mera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više desetina, pa i stotina hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bezbednosne mere koje prate inauguraciju drastično su pojačane posle upada dela pristalica sada već bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks na Kapitol hilu, pre dve nedelje. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsedničke dužnosti pre kraja mandata, pod optužbom da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Tramp, koga sada očekuje suđenje u Senatu, nije prisustvovao inauguraciji Džoa Bajdena. On je prvi predsednik u poslednjih više od 150 godina, koji nije prisustvovao polaganju zakletve svog naslednika.

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp u sredu je napustio Belu kuću i Vašington uoči inauguracije njegovog naslednika, demokrate Džoa Bajdena.

Odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija uoči odlaska na Floridu
Odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija uoči odlaska na Floridu

"Bila mi je velika čast, doživotna čast. Najveći ljudi u svetu, najveći dom u svetu. Volimo američki narod i ovo je bilo nešto posebno. Želim da kažem zbogom, ali nadam se ne zadugo. Videćemo se ponovo", poručio je Tramp.

Zatim se kratko obratio prisalicama u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, blizu prestonice Vašingtona, gde se poslednji put ukrcao u predsednički avion i poleteo za Floridu, gde će živeti u svom odmaralištu Mar-a-Lago.

Helikopter u kojem je predsednik Donald Tramp napustio Belu kuću
Helikopter u kojem je predsednik Donald Tramp napustio Belu kuću

Rekao je da misli da će nova administracija biti veoma uspešna i ustvrdio da je postavio osnove za to. Međutim, nije pomenuo ime novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Poručio je i da će gledati i slušati iz daljine, da će se vratiti "u nekoj formi", a okupljenima je poželeo "dobar život".

Tramp je napustio položaj posle dva opoziva, a iza sebe ostavlja zemlju teško pogođenu pandemijom koronavirusa koja je odnela najmanje 400.000 života, dok su milioni bez posla. Kako ocenjuje agencija Asošijeted pres, zauvek će ostati upamćen po optužbi da je podstakao pobunu u Kongresu, u kojoj je preminulo pet osoba.

Na odlasku, Tramp je ispoštovao bar jednu predsedničku tradiciju i ostavio pisanu poruku za svog naslednika Džoa Bajdena na stolu u Ovalnoj kancelariji. Sadržaj poruke još nije poznat.

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden i buduća prva dama Džil prisustvovali su službi u crkvi u Vašingtonu uoči inauguracije, što je tradicionalni potez uoči ceremonije polaganja zakletve. S njima su bili i novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris i njen suprug Daglas Emhof.

Službi u Katedrali svetog Apostola Mateje prisustvovali su i članovi Kongresa iz obe stranke, među kojima i stranački lideri u Senatu u Predstavničkom domu.

Bajden je drugi američki predsednik katoličke vere, zbog čega prisustvuje službi u sedištu katoličke biskupije u Vašingtonu, dok su mnogi predsednici uoči inauguracije bili u Episkopalnoj crkvi svetog Jovana, poznatoj kao "crkva predsednika".

Bivši predsednik i prva dama Barak i Mišel Obama, bivši predsednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton, bivši predsednik Džordž Buš i prva dama Lora, i odlazeći republikanski potpredsednik Majk Pens došli su na Kapitol na inauguraciju novog predsednika Bajdena.

Odlazeći potpredsednik Majk Pens sa suprugom Karen prisustvuje inauguraciji Bajdena
Odlazeći potpredsednik Majk Pens sa suprugom Karen prisustvuje inauguraciji Bajdena

Bivši predsednik SAD Obama je pred dolazak na Kapitol hil na Tviteru objavio fotografiju sa izabranim presdsednikom i napisao: "Čestitam prijatelju, Džou Bajdenu. Ovo je tvoj trenutak".

Pripadnici američkih snaga bezbednosti na ulicama oko Kapitola uoči inauguracije.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG