Linkovi

Dve eksplozije u Dari, ubijeno 20 vojnika


Sirijska opozicija pokušava da se organizuje i ujedini kako bi lakše svrgla predsednika Bašara al-Asada

Dvojica bombaša samoubica detonirala su eksplozivne naprave u blizini kampa sirijske vojske, dok rasparčana opozicija te zemlje pokušava da se organizuje i ujedni.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da je najmanje 20 pripadnika sirijskih bezbednosnih snaga ubijeno u dve eksplozije, koje su se dogodile u intervalu od svega nekoliko minuta u vojnoj ustanovi u gradu Dera na jugu zemlje.

Državni mediji okrivili su "teroriste" i preneli da su eksplozije izazvale i "ogromnu materijalnu štetu".

U međuvremenu, opozicioni lideri održali su sastanka u Kataru povodom formiranja zajedničke "vlade u isčekivanju", koja bi omogućila usaglašeniju akciju protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski nacionalni savet (SNC), vodeća opoziciona grupa, pokušava da zadrži tu ulogu, ali i zepadne i arapske zemlje koje podržavaju opoziciju pozivaju na formiranje šire pobunjeničke koalicije.

Novoizabrani lider Sirijskog nacionalnog saveta Džordž Sabra obećao je da će raditi na ujedinjenju opozicije, dok agencija AP prenosi da je takođe apelovao na međunarodnu zajednicu da bezuslovno podrži opoziciju.
XS
SM
MD
LG