Linkovi

Dvadeset godina od demokratskih promena u Srbiji


Aktivisti Otpora pripremaju letke nedelju dana pred izbore 24. septembra 2000, koji su prethodili protestu 5. oktobru

Tribinama i debatama 5. oktobra, biće obeleženo 20 od demonstracija građana Srbije koje su dovele do odlaska sa vlasti predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Pristalice DOS su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu, zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine grada Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Reakcije stranaka i organizacija

Predstavnici aktuelne vlasti nisu komentarisali godišnjicu demokratskih promena u Srbiji. Reagovali su pojedini političari, NVO i stranke.

Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pre 20 godina bio na mestu ministra informisanja, trebalo bi večeras da objavi ime mandatara za sastav nove vlade Srbije.

Jedan od lidera tadašnjeg DOS-a, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović objavio je fotografije Skupštine Srbije od 5. oktobra 2000 uz komentar "odustaćemo nikad".

Nekadšnja stranka Vojislava Koštunice DSS danas je objavila da raspušta sve odbore. Sadašnji predsednik DSS Miloš Jovanović kazao je da je cilj da se otvori mesto za sve ljude koji imaju energije i volje, i da se jedan ciklus zatvorio.

Jovanović je ocenio da je "jasno da sva očekivanja 5. oktobra nisu ispunjena, verovatno zato što su bila sama po sebi velika, a većim delom zato što istorijske, političke i geopolitičke okolnosti nisu dozvolile da se zamišljeno i desi".

Evropski pokret u Srbiji ocenio je da je Srbija 20 godina nakon 5. oktobra 2000, daleko od sveta kome je stremila kada mu se i simbolično i formalno vratila prijemom u Ujedinjene nacije i da se vrti u začaranom krugu, s nejasnim stavovima o nedvosmislenim vednostima.

"Duboko podeljena na one koji slede politiku vlasti i one koji su protiv nje, bez mogućnosti demokratskog dijaloga u jednostranačkom parlamentu i na strogo kontrolisanoj medijskoj sceni, Srbija je sve udaljenija od liberalnog demokratskog uređenja", ocenio je EPUS.

XS
SM
MD
LG