Linkovi

Prilika za Trampa da preoblikuje federalne sudove


Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp mogao bi značajno da promeni federalni pravosudni aparat kada bude preuzeo položaj, zbog velikog broja upražnjenih mesta u federalnim sudovima.

Trenutno postoje čak 104 nepopunjena položaja, uključujući i jedan u Vrhovnom sudu, koji je upražnjen u februaru kada je iznenada preminuo Antonin Skalija. Takođe, postoji 38 mesta koja hitno treba popuniti, u sudnicama gde nema dovoljno sudija da vode slučajeve kojih je sve više. Kada je predsednik Obama pre osam godina preuzimao položaj u Beloj kući bilo je svega 54 upražnjena mesta u federalnom pravosuđu, a ovako veliki broj sada neki pravdaju činjenicom da je u poslednje dve godine vlada podeljena, pošto su republikanci preuzeli kontrolu nad Senatom 2015, što je dramatično usporilo proces potvrde Obaminih nominacija.

Prema podacima Kongresne istraživačke službe, republikanski senat potvrdio je svega 20 doživotnih suija u okružnim i apelacionim sudovima u poslednje dve godine, daleko najniži broj od 1988. A s obzirom na poodmakle godine nekih sudija Vrhovnog suda - Stiven Brejer ima 78, Entoni Kendi 80, a Rut Ginsberg 83 - Tramp bi pored zamene za Skaliju, mogao tokom svog mandata da nominuje jos dvoje ili troje sudija u tom telu.

XS
SM
MD
LG