Linkovi

"Beograd pokazao da ne želi krizu na Kosovu"


Janjić: Beograd pokazao da ne želi krizu na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Analitičar Dušan Janjić o tome šta se očekuje na Kosovu posle izbora Hašima Tačija za predsednika.

Uz velike proteste na ulicama Prištine i suzavac u parlamentu Hašim Tači je prošle nedelje izabran za predsednika Kosova. U trećem krugu glasanja, uz pomoć glasova poslanika Srpske liste, Tači je sakupio potrebnu većinu, a kako smatra analitičar Dušan Janjić Beograd je, uticajem na Srbe na Kosovu ovoga puta pokazao da želi da izbegne produbljavanje krize.

"Što se tiče glasova Srba – ja mislim da je jako dobro što su oni dali kvorum i što su razrešili taj deo drame. Jer ono što je od njih tražila opozicija bila je nemoguća misija – da oni obore jednu instituciju i onemoguće da se konstituiše jedna institucija. Svuda u svetu će manjina pitati glavni grad svoje matične države, pogotovu u nerešenoj situaciji institucionalnog pripadanja Kosovu. Dakle, uticaj Beograda nije sporan ni kroz Srpsku listu", priča Janjić.

Kako kaže sagovornik Glasa Amerike, izborom Hašima Tačija za predsednika Kosova nisu rešeni problemi koji postoje unutar političkog korpusa Albanaca, ali je, po Janjićevoj oceni, stvorena pretpostavka da se ide na vanredne izbore.

Takođe, moglo bi se očekivati i ubrzavanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dodaje Dušan Janjić.

"Sigurno da Hašim Tači mora sada ubrzati rad Vlade u kojoj ima većinu. On i Mustafa. Da nema više izgovora za postupanje po Briselskom sporazumu, kada je u pitanju Zajednica srpskih opština. On sada ima i političku obavezu da se to završi pre vanrednih izbora. Jer ako bi slučajno taj posao otegao do jeseni, bojim se da bi on bio odložen za iduću godinu. Ja očekujem da kada se u Srbiji završe izbori i konstituiše nova Vlada, da će taj proces oživeti", zaključuje Janjić.

Hašim Tači stupiće na dužnost predsednika Kosova 7. aprila, a kako se očekuje, njegov izbor ubrzaće formiranje Specijalnog suda za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG