Linkovi

Hašim Tači novi predsednik Kosova


Sukobi na ulicama Prištine

Hašim Tači izabran je za predsednika Kosova u trećem krugu glasanja; Dok se glasalo u skupštinskoj sali, na ulicama su izbili sukobi policije i demonstranata

Kosovo je dobilo novog predsednika. Naslednik Atifete Jahjage je Hašim Tači. Dok se u skupštinskoj sali glasalo za predsednika, na ulicama su izbili sukobi policije i demonstranata, pristalica kosovske opozicije.

Hašim Tači je za predsednika Kosova izabran u trećem krugu glasanja. Novi kosovski predsednik dobio je 71 glas, a deset je bilo uzdržanih. Predstavnici opozicije su pozivali tokom dana poslanike da ne glasaju za Hašima Tačija, jer time kako je su govorili glasaju protiv suverineteta Kosova i za zajednicu srpskih opština koja, kako su kazali, nije u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Tokom sednice dva puta je aktiviran suzavac od strane opozicionih poslanika. Sednici na kojoj je biran predsednik prisustvovali su i srpski poslanici, jer je to kako je kazao predsednik liste Srpska Slavko Simic, u interesu srpskog naroda

Tači se na glasovima zahvalio poslanicima svoje Demokratske partije Kosova, Demokratskom savezu Kosova, Srpskoj listi, poslaničkoj grupi 6+ i nezavisnim poslanicima.

Od opozicionih poslanika sednici je prisustvovao samo Ijlir Deda, kao predstavnik Samoopredeljenja u komisiji za glasanje. Hašim Tači će zakletvu pred poslanicima položiti 7. aprila i tada mu zvanično počinje mandat.

U vreme dok se u skupštini glasalo, na ulicama Prištine izbili su sukobi policije i pristalica opoziocije. Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, dok je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

XS
SM
MD
LG