Linkovi

Dugometražni film snimljen sa iPhone-om


Digitalne kamere i relativno jednostavni programi za montiranje omogućili su svakome ko ima dobru priču da napravi zanimljiv film.

Prošle godine, dugometražni film «Tangerine» koji je snimljen na ajfonu dobio je odlične kritike. Inspirisan delom tim filmom, bivši profesionalni sportista, igrač američkog fudbala je sa nekoliko prijatelja takodje snimio film koristeći samo ajfon, vozeći se Los Anđelesom tokom noći u limuzini.

Film “9 Rides” odnosno Devet vožnji prati priču depresivnog, dubokoumnog vozača limuzine u Los Anđelesu i ljudima koje vozi jedne mračne noći.

“Snimali smo u 4 ili 5 ujutru kada jnapolju nije bilo nikoga, i bilo je kul. To je prenelo atmosferu usamljenosti u sveukupnoj estetici filma”, kaže Metju Čeri, reditelj filma "9 Rides".

Čeri je imao mali budžet za snimanje zbog čega je odlučio da iskoristi neverovatno visoku rezoluciju ajfona 6, tako što je nekoliko telefona prikačio na vozilo i spolja i iznutra.

“Bukvalno smo se vozili autoputem brzinom od preko 95 kilometara na sat, a ajfoni su bili na vakuum držačima i nisu ispali”, objašnjava reditelj.

Kako bi postigao format širokog ekrana, Čeri je koristio specijalni objektiv. A da bi snimio sve što mu je bilo potrebno, on je pažljivo rasporedio telefone.

“Postavili smo dva ajfona na prednji deo kola, jedan je bio na levoj strani haube, a drugi na desnoj tako da je vozač bio ovde, te se deo njega vidi na ivici jednog kadra, a na drugoj kameri vidite drugi deo vozača”, priča Čeri.

Producent Džerom Koldvel kaže da će biti teško prodati film koji je snimljen na ajfonu.

“Svi misle da samo držimo telefone i snimamo kao i svi drugi, tako da ćemo morati da pokažemo kako izgleda snimak kada je telefon bio postavljen i kad smo dodali objektiv, pa će reći “to je ajfon?”.

Čeri je snimio dosta materijala sa kojim će moći da napravi dramsku priču sa glumcima koji su improvizovali razgovore u limuzini.

“Mislim da dijalozi i reakcije izgledaju veoma realistično”, kaže reditelj.

Metju Čeri, koji je napustio potencijalnu karijeru u američkom fudbalu da bi sledio svoj san o pravljenju filmova, nada se da će posle “9 Rides” snimiti još mnogo sličnih filmova.

XS
SM
MD
LG