Linkovi

Amerikanke odale počast sufražetkinji Suzan B. Entoni


Stotine američkih birača, pretežno žena, obišle su u utorak grob Suzan B. Entoni da bi odale počast ženi koja je odigrala ključnu ulogu u borbi za žensko pravo glasa u SAD.

Nakon što su glasale na predsedničkim izborima, Amerikanke su grob Suzan Entoni u Ročesteru u državi Njujork ukrasile nalepnicama "Glasala sam."

Groblje Maunt Houp ostalo je otvoreno i posle kraja radnog vremena da bi primilo sve žene koje su želele da proslave trenutak svog glasanja na njenom grobu.

Oko 1.500 njih posetilo je grob slavne sufražetkinje do podneva, preneo je dnevnik Democrat & Chronicle, navodeći da su u redu pretežno stajale žene i devojke.

Suzan Entoni je najpoznatije lice ženskog sufražetskog pokreta u Americi. Bila je uhapšena zato što je ilegalno glasala u Ročesteru 1872. Preminula je 1906. godine, 14 godina pre nego što su žene dobile pravo glasa u Americi, ali se i dalje priznaje i slavi kao prva žena glasač.

Skoro vek pošto su žene u SAD dobile pravo glasa, Hilari Klinton postala je prva žena kandidat velike političke stranke.

Pitanje ženskih prava postalo je važna tema na ovogodišnjim izborima, pošto je republikanski kandidat Donald Tramp izložen kritikama zbog šovinističkih i lascivnih komentara na račun žena. U oktobru, grupa njegovih pristalica pozvala je na ukidanje ženskog prava glasa, koristeći hešteg na Tviteru #RepealThe19th, nakon što je jedna anketa pokazala da bi Tramp mogao da pobedi samo ako bi isključivo muškarci glasali na izborima 2016. Hešteg se odnosi na ukidanje 19-og amandmana koji je ženama dao pravo glasa.

XS
SM
MD
LG