Linkovi

Državni službenici zaduženi za EU integracije nezadovoljni


Više od 50 odsto državnih službenika angažovanih u postupku evropskih integracija Srbije nezadvoljno je uslovima rada, a ukoliko se nešto ne promeni, oni bi svoje pozicije mogli da napuste, izjavila je programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević.

Na panel diskusiji na temu "Kvalitetnom politikom zadržavanja kadrova do održive integracije Srbije u EU" predstavljena je studija o uslovima rada tih državnih službenika, da bi se utvrdilo šta je to što zaposlene motiviše na odlazak.

"Postoji zabrinutost da bi veći broj zaposlenih iz tih sektora mogao da napusti posao, pa je ideja bila da se vidi zašto je to tako u ljudskim resursima, znajući pritom da su evropske integracije jedan od glavnih ciljeva naše vlade,” rekla je Lazarević.

Ona je navela da se primedbe zaposlenih u tom sektoru u najvećem broju odnose na zarade i to ne na visinu plate, već na neredovno isplaćivanje prekovremenog rada i na izuzetno niske dnevnice za putovanja.

Ona je dodala da su zaposleni službenici u ovim sektorima pod stalnim pritiskom Brisela i briselskih rokova, da često ostaju da rade do kasnih noćnih sati, a da im se te nadoknade ne ispalćuje na vreme.

Za sada ih ima dovoljno, ali ako odu, država je u opasnosti da izgubi visoko-kvalifikovan kadar koji može ubrzati njen proces ka EU, rekla je Lazarević.

S druge strane, kaže, od njihovog kapaciteta zavisi koliko će Srbija biti uspešna u povlačenju bespovratnih sredstava koje EU Srbiji stavlja na raspolaganje.

"To su IPA fondovi i ako nemamo kvalitetne ljude koji rade te poslove, sve više sredstava će nam ostati nepotrošeno i vraćati se u budžet EU,” rekla je.

Studiju su podržali nemačka vlada, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Vladina Kancelarija za evropske integracije.

XS
SM
MD
LG