Linkovi

Državna sahrana u Italiji, lete optužbe


Trenutak tokom današđnje službe za 35 žrtava zemljotresa u gradu Askoli Pićeno
Trenutak tokom današđnje službe za 35 žrtava zemljotresa u gradu Askoli Pićeno

Italija je obeležila dan žalosti za 290 žrtava, koliko je do sada potvrđeno, stradalih u snažnom zemljotresu, kloji je u sredu razorio četiri grada u centralnom planinskom delu zemlje, ali i izazvao potrese u poljoprivrednim oblastima u okolini.

Međutim, dok su se politički lideri okupili povodom državne sahrane za 35 poginulih, koja je održana u gradu Askoli Pićeno, u kojem se zemljotres osetio, ali nije pričinio značajniju štetu, počele su da lete međusobne optužbe za krivicu zbog katastrofe koju je izazvao najsnažniji zemljotres u Italiji u poslednjih sedam godina.

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da će istražiti ne samo zbog čega nedavno izgrađeni objekti, uključujući i zgradu škole, koja je renovirana 2012. godine, nisu uspeli da izdrže potres, već preti da će podignuti optužnice protiv vlasnika privatnih kuća, od kojih je većina vrlo stara, koji su ih možda prepravljali i tom prilikom prekršili aktuelne regulative, koje se tiču izgradnje i zaštite od seizmičkih potresa.

A dok je tužilaštvo pretilo, iz ruševina u Amatrićeu izvučeno je još devet tela, tako da ukupan broj žrtava u tom gradu sada iznosi 230. Ranije danas, Amatriće je posetio i predsednik Serđo Matarela, koji je potom otišao u Askoli Pićeno na državnu sahranu.

XS
SM
MD
LG