Linkovi

Drugi smrtonosni napad u Avganistanu u tri dana


Pripadnici avganistanske nacionalne armije ispred vojne akademije Maršal Fahim u Kabulu, Avganistan 29. januar 2018.

U napadu pobunjenika na obezbeđenje vojne akademije u Kabulu, u ponedeljak rano ujutru je poginulo 11 avganistanskih vojnika, dok je 16 ranjeno. Agencija Rojters javlja da je odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država.

Napad je počeo oko 4 sata ujutru, a borbe su se nastavile i posle
svitanja, kažu očevici. Bombaš samoubica je napao jedinicu zaduženu za obezbeđenje akademije, posle čega je došlo do oružanog sukoba sa
vojnicima.

Ministarstvo odbrane je navelo da je u napadu učestvovalo pet bombaša samoubica. Prva dva napadača su aktivirala prsluke sa bombom na ulazu dok su preostalih tri pokušali da uđu u zgradu. Dvojica napadača su ubijena naknadno, dok je peti uhapšen.

Tvrdi se da je cilj bila vojna jedinica, a ne sama akademija. Islamska država je saopštila da su njeni borci napali "vojnu akademiju u Kabulu".

Ovaj napad se dogodio dan pošto je u Avganistanu obeležen nacionalni dan žalosti zbog napada pobunjenika ranije tokom vikenda u kojem je poginulo 103, a ranjeno 235 osoba. Predsednik Avganistana Ašraf Gani je tvitovao da će u ponedeljak biti slobodan dan u Kabulu "kako bi se oslobodili resursi za pružanje boljih usluga ljudima koji su pogodjeni subotnjim "nehumanim napadom na civile".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG