Linkovi

Druga noć nemira u Milvokiju


Grupa demonstranata gadja kamenicama policiju u Milvokiju, 14. avgusta 2016.
Grupa demonstranata gadja kamenicama policiju u Milvokiju, 14. avgusta 2016.

U američkom gradu Milvokiju, u saveznoj državi Viskonsin, i sinoć su nastavljeni nemiri zbog policijskog ubistva jednog Afroamerikanca. Policija se sukobila sa grupom demonstranata, dok je tokom protesta jedan osamnaestogodišnjak upucan i oklopnim vozilom prebačen u bolnicu. Uhapšeno je 14 osoba.

Haotične scene sinoć u Milvokiju…Najmanje dvojica policajaca su povrijeđena, dok je jedna oosoba upucana tokom protesta zbog ubistva, prema navodima policije, naoružanog Afroamerikanca. Pozvana je i Nacionalna garda...

Policajci su se sukobili sa grupom demonstranata, koji su bacali kamenice i druge objekte blizu mjesta gdje je dan ranije ubijen dvadesetrogodišnji Silvil Smit. Slične scene mogle su se vidjeti i u subotu veče, kada su izbili nemiri zbog Smitovog ubistva.

Neki od učesnika protesta pucali su na policiju. Uništeno je i jedno policijsko vozilo, dok su drugi automobili, kao i više radnji, zapaljeni.

Sve je počelo u subotu popodne kada je policija zaustavila vozilo u kojem se nalazio Smit zbog, kako se navodi, sumnjivog ponašanja.

Prema tvrdnjama vlasti, osumnjičeni je bio naoružan i krenuo je da bježi prije nego što mu je policajac - takođe crnac - naredio da baci oružje. Kada Smit to nije uradio, policajac, koji je nosio kameru, ga je upucao.

“Sve je bilo veoma brzo. Pojedinac je bio naoružan i okrenuo se prema policajcu sa oružjem u ruci”, naveo je Edvard Flin, šef policije Milvokija.

“Pištolj koji smo našli na licu mjesta ukraden je tokom jedne pljačke, uz 500 metaka”, saopšteno je iz policije.

Međutim, policija još nije objavila video snimak sa kamere, zbog čega lideri lokalne zajednice traže dokaze, dok Smitova porodica zahtijeva podizanje optužnice protiv policajca.

“Ovo se neće završiti danas, niti sjutra. Ne znam kada će ovome doći kraj. Mi se ne ubijamo međusobno, vi nas ubijate”, naveo je Sudan Smit, koji je predstavio kao brat Silvila Smita.

Video snimak sa kamere trenutno se nalazi u Sekretarijatu za pravosuđe države Viskonsin, dok su guverner te savezne države i gradonačelnik Milvokija zatražili da se što prije objavi.

XS
SM
MD
LG