Linkovi

Kongo: Pobunjenici prete predsedniku


Gradjani kongoanskog grada Gome tokom zatišja u sukobima
Gradjani kongoanskog grada Gome tokom zatišja u sukobima

Portparol kongoanskih pobunjenika ukazao je da je njihov naredni cilj grad Bukavu, oko 100 kilometara južno od Gome

Tri predsednika zemalja Centralne Afrike smatraju da pobunjenici koji su zauzeli grad Goma na istoku Demokratske Republike Kongo moraju da se povuku momentalno.

Predsednik Konga Džozef Kabila, njegov kolega iz Ruande Pol Kagame i domaćin današnjeg sastanka u prestonici Ugande - Kampali, predsednik Joveri Museveni izdali su zajedničko saopštenje u kome se navodi da pobunjenička grupa M23 mora da prekine ofanzivu i povuče se iz Gome.

Vlada DR Kongo takođe je obećala da će istražiti uzroke konflikta. Predsednici Ugande i Ruande su izrazili podršku vladi Konga, posle današnjeg obećanja pobunjenika da će osvojiti još veći deo teritorije i zbaciti predsednika Kabilu s vlasti.

Pobunjenici iz grupe M23 održali su skup na stadionu u istočnom gradu Goma, koji su zauzeli dan ranije. Portparol pobunjenika, Vianej Kazarama, ukazao je da je njihov naredni cilj grad Bukavu, oko 100 kilometara južno od Gome. Kazarama je dodao da ta grupa već kontroliše grad Sake, takođe južno od Gome, i da planira da kasnije zauzme i glavni grad Kinšasu, koja se nalazi više od 1.500 kilometara zapadno od Gome.


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je jednoglasno usvojio rezoluciju pod pokroviteljstvom Francuske, kojom se uvode sankcija liderima grupe M23 i zahteva da se pobunjenici smesta povuku iz Gome, locirane na granici sa Ruandom. Rezolucijom se takođe osuđuje svaka strana podrška toj grupi.

Demokratska Republika Kongo i stručnjaci Ujedinjenih nacija optužuju Ruandu da podržava grupu M23, što Ruanda demantuje.
XS
SM
MD
LG