Linkovi

Rekordna vrednost indeksa Dau Džons


Svega nekoliko minuta po otvaranju njujorške berze, indeks koji obuhvata deonice 30 velikih američkih kompanija prevazišao je vrednost od 14.200

Najistaknutiji američki berzanski indeks Dau Džons jutros je dostigao rekordnu vrednost.

Svega nekoliko minuta po otvaranju njujorške berze, indeks koji obuhvata deonice 30 velikih američkih kompanija prevazišao je vrednost od 14.200, dok je prethodni rekord, na zatvaranju berze 9. oktobra 2007. iznosio 14.164.

To je međutim bilo mnogo pre nego što su američka i svetska ekonomija ušle u recesiju, a berze doživele ogroman pad. Ovaj rekord takođe je kontradiktoran trenutnom stanju američke ekonomije, s obzirom da je stopa nezaposlenosti već neko vreme na relativno visokih na 7,9 odsto, a ekonomski rast zabeležen u poslednjem kvartalu 2012. iznosio je svega 0,1 procenat.

Istovremeno, predsednik Obama i opozicioni republikanci u Kongresu nisu uspeli da se dogovor o sprečavanju takozvanog sekvestra, automatskih budžetskih rezova u iznosu od 85 milijardi dolara, koji bi mogli da imaju poguban uticaj na ekonomiju.

Analitičari kažu da je vrednost Dau Džobns indeksa skočila delimično zbog velikih profita korporacija, poboljšanja na tržišti nekretnina, i činjenice da je Centralna banka nastavila da mesečno dodaje 40 milijardi dolara u najveću svetsku ekonomiju, kako bi pospešila rast.

Dau Džons indeks obuhvata neke od najpoznatijih američkih kompanija, kao što su Ekson Mobil, Volmart, Mekdonalds, Koka-kola, IBM, Hjulit Pakard (HP), Majkrosoft i druge.
XS
SM
MD
LG