Linkovi

Donald Tramp u Meksiku


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je proteklih godinu dana kritikovao i ismevao Meksiko, ali je danas doputovao u tu zemlju, gde će se sastati sa predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom. Već nekoliko sati kasnije, Tramp se vraća za SAD gde će održati govor kojim treba da pojasnu svoju imigracionu politiku koju će sprovoditi u slučaju pobede na novembarskim izborima.

Tramp, temperamentni milijarder iz sveta nekretnina, ismevao je južnog američkog suseda, navodeći da šalje svoje silovatelje i kriminalce kao imigrante u SAD i iskorišćava američke radnike zahvaljujući trgovinskom sporazumu koji je sklopljen pre 20 godina. Tramp je pridobio milione republikanskih pristalica pozivom da se izgradi zid duž američko-meksičke granice kako bi se osujetili novi ilegalni imigranti, zid, koji će prema njegovim rečima platiti Meksiko, što je ideja koju je Penja Nijeto vrlo odlučno odbacio.

Tramp je najavio svoju brzo organizovanu posetu Meksiko Sitiju samo nekoliko dana pošto je meksički lider uputio poziv i Trampu i njegovoj demokratskoj protivnici, bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, da posete Meksiko.

Penja Nijeto, koji je mesecima slučao Trampove negativne komentare o njegovoj zemlji, uporedio ga je sa Hitlerom i Musolinijem, pa je sada izazvao buru protesta zbog sastanka sa Trampom, koji je omražena ličnost za većinu Meksikanaca. Bivši predsednik Vinsente Foks izjavio je za CNN da ne razume zbog čega je Penja Nijeto uputio poziv Trampu, navodeći da “on nije dobrodošao u Meksiko.”

Za to vreme, njegova demokratska rivalka Hilari Klinton je u današnjem obraćanju organizaciji veterana “Američka legija” kritikovala Trampovu posetu Meksiko ističući da je za “liderstvo potrebno više od pokušaja da se posetom od nekoliko sati nadoknadi godina dana uvreda i insinuacija na račun susedne zemlje.”

XS
SM
MD
LG