Linkovi

Svetski lideri o Trampu: Čestitke i oprez


Od čestitki do reakcija u kojima se izražava bojazan – svetski lideri i građani širom planete izražavaju različita mišljenja o pobjedi Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Državama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na ceremoniji za ambasadore, u Moskvi, čestitao pobjedu novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trampu. Uz podsjećanje na Trampove predizborne izjave o obnovi odnosa sa Rusijom, Putin je rekao da se raduje poboljšanju odnosa dvije zemlje.

I kao što sam više puta rekao, nije naša krivica što su rusko-američki odnosi tako loši. Međutim, Rusija je spremna i želi da obnovi pune odnose sa Sjedinjenim Državama.”

Iz Berlina, njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je u američkoj predizbornoj kampanji često bilo, kako je navela, “sukoba koje je bilo teško podnositi”, ali je obećala da će da sarađuje sa novom administracijom.

"Njemačku i Ameriku vezuju principi: demokratija, sloboda, poštovanje zakona i ljudskog dostojanstva, bez obzira na porijeklo, boju kože, vjeru, pol, seksualnu orijentaciju ili političke stavove. Budućem predsjedniku Sjedinjenih Država nudim blisku saradnju zasnovanu na tim principima.”

Francuski predsjednik Fransoa Oland je u Parizu takođe čestitao Trampu, ali i ocijenio da izbori otvaraju novi period neizvjesnosti. Oland je najavio da će Francuska bez odlaganja da uspostavi kontakt sa novoizabranom predsjednikom.

"Međutim, to ću da uradim sa oprezom i otvorenošću, zato što se moramo suprostaviti određenim stavovima koje je Donald Tramp zastupao tokom kampanje, u svijetlu principa i interesa koje dijelimo sa Sjedinenim Državama i onoga što dugujemo prijateljstvu naša dva naroda i zajedničkoj istoriji.”

Čestitke je uputio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je naglasio da je Tramp veliki prijatelj Izraela.

“Tokom godina si nam postojano izražavao podršku i ja to duboko cijenim. Radujem se saradnji na promovisanju bezbjednosti, prosperiteta i mira.”

Iran je pak poručio da bi budući američki predsjednik trebalo da poštuje obaveze koje je američka vlada preuzela u okviru nuklearnog sporazuma.

"S obzirom na to da Iran i Sjedinjene Države nemaju političke odnose, važno da je to što je novoizabrani američki predsjednik obavezan da poštuje ovaj, ne bilateralni, već multilateralni nuklearni sporazum. Sigurni smo da međunarodna zajednica očekuje isto.”

Između ostalih je reagovalo i kinesko Ministarstvo inostranih poslova, koje je saopštilo da se raduje saradnji sa novom američkom administracijom na unapređenju postojanih, zdravih i stabilnih kinesko-američkih odnosa.

XS
SM
MD
LG