Linkovi

EIU: Tramp globalna pretnja


Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp

Mogućnost izbora Donalda Trampa na položaj predsednika je šesta najveća pretnja s kojom se svet sučava, zajedno sa rizikom da terorizam ugrozi globalnu ekonomiju, procena je organizacije Economist Intelligence Unit

Britanska istraživačka organizacija navodi da ne očekuje da će Tramp da pobedi na izborima u novembru, ali navodi da postoji umerenena mogućnost da se to dogodi, što bi imalo velike posledice.

Kao razloge za svoju ocenu, Economost Intelligence Unit navodi Trampovo oštro protivljenje slobodnoj trgovini, zagovaranje ubijanja porodica terorista, podršku raspoređivanju kopnenih snaga u Siriji i neprijateljski stav prema Kini i Meksiku, što bi sve moglo da dovede do trgovinskih ratova i uspona terorističkih grupa.

Tramp je najavio da će da zauzme čvrst stav u međunarodnim pregovorima, naročito sa Kinom, kao i da izgradi zid duž južne američke granice sa Meksikom da bi sprečio ulazak ilegalnih imigranata. Izgradnju zida bi, prema njegovom očekivanju, finansirao sam Meksiko.

Na vrhu liste globalnih rizika su naglo usporavanje kineske ekonomije, zatim ruske akcije u Siriji i Ukrajini koje podstiču novi hladni rat, korporativna dužnička kriza u ekonomijama u usponu i razbijanje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG