Linkovi

Tramp: SAD moraju da povećaju nuklearni arsenal


Arhivska fotografija nenaoružane Minuteman III interkontinentalne balističke rakete lansirane tokom testa operativnosti u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg 25 februara 2016. (REUTERS/Kyla Gifford/U.S. Air Force Photo/Handout via Reuters)
Arhivska fotografija nenaoružane Minuteman III interkontinentalne balističke rakete lansirane tokom testa operativnosti u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg 25 februara 2016. (REUTERS/Kyla Gifford/U.S. Air Force Photo/Handout via Reuters)

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, najavio je proširenje američke nuklearne sposobnosti, što je nagoveštaj koji bi mogao da znači preokret u decenijama dugim naporima da se smanji udeo nuklearnog oružja u programu odbrane zemlje.

U svom postu na Tviteru u utorak popodne, Tramp je napisao: „Sjedinjene Države moraju značajno da ojačaju i prošire svoju nuklearnu sposobnost, dok ne dođe vreme da se svet prizove pameti u pogledu nuklearki“.

Tramp nije dalje obrazlagao, ostavivši svom tranzicionom timu da proba da razjasni ono što bi moglo da bude viđeno kao alarmantna izjava novoizabranog predsednika o poboljšanju nuklearnih sposobnosti zemlje.

MSNBC javio je u petak ujutro da je Tramp rekao toj mreži: „Neka bude trka u naoružanju. Nadmašićemo ih u svakom pogledu i trajati duže od svih njih“.
Trampov sekretar za štampu, Šon Spajser, kasnije je rekao da neće biti trke u naoružanju, „jer će se druge zemlje opametiti“.

Portparol Trampovog Tranzicionog tima, Džejson Miler, rekao je da je Tramp govorio o potrebi da se nuklearno oružje sačuva podalje od terorista i opasnih svetskih lidera. „Novoizabrani predsednik Tramp je govorio o pretnji nuklearnog širenja i kritične potrebe da se to spreči, posebno među terorističkim organizacijama i nestabilnim zločinačkim režimima“, rekao je Miler.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je novinarima u petak tokom svoje završne godišnje pres konferencije da ne vidi ništa neobično u Trampovom zalaganju za jačanjem nuklearnih snaga SAD i da novoizabrani predsednik nije rekao ništa novo u odnosu na govore u kampanji.

Putin je rekao da, iako SAD imaju veću vojsku, on ne vidi Amerikance kao potencijalne agresore i da bi fokus Rusije trebalo da bude na raketama koje mogu da probiju svaku postojeću odbranu od nuklearnog napada.

Portparol američkog Stejt dipartmenta Džon Kirbi rekao je u četvrtak da je Obamina administracija „pokušala da nas izvede na put kad svetu bez nuklearnog oružja“.

Stajalište novoizabranog predsednika da treba povećati nuklearne kapacitete zemlje je ispravna, prema mišljenju Majkla Dodža, starijeg savetnika za odbrambenu politiku u „Heritidž fondaciji“. U izjavi za Glas Amerike, Dodž je rekao: „Sjedinjene Države moraju da modernizuju svoju nuklearnu infrastrukturu koja je postala nedovoljna nakon Hladnog rata. Postojeći nivo snaga nuklearnih snaga je baziran na pretpostavci da Rusija više ne predstavlja pretnju. Nažalost, Rusija je dokazala da jeste pretnja, što uključuje pretnje američkim saveznicima nuklearnim oružjem i snažnu modernizaciju svojih nuklearnih snaga. Ispravka te pretpostavke znači da Sjedinjenim Državama treba isporučivanje više nuklearnih snaga“.

Američki eksperti za kontrolu naoružanja kažu da SAD i Rusija poseduju otprilike isti broj oružja u svojim nuklearnim arsenalima – po 7.000 svaka.
Ali, ako Tramp odluči da poveća nukelarni arsenal SAD, to bi mogao da bude oštar zaokret u više od 50 godina dugoj politici Sjedinjenih Država, koja je bila fokusirana na smanjenje nuklearnih zaliha zemlje.

2010. godine, SAD i Rusija potpisale su glavni sporazum o oružju koji je ograničio broj nuklearnih bojevih glava i lansera raketa koje svaka strana može da ima.

Rusija je saopštila da je američki odbrambeni sistem u istočnoj Evropi pretnja, dok SAD tvrde da je u pitanju kontramera na mogući nuklearni napad iz Irana.
Tramp je rekao tokom kampanje da je modernizacija američkog nuklearnog arsenala neophodna kako bi se „obezbedilo da i dalje bude efektivan faktor odvraćanja“.

Američko-ruski odnosi zahladili su tokom poslednjih osam godina predsednikovanja Baraka Obame. Ali, Tramp je ponavljao pohvale na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, sugerišući moguće otopljavanje u odnosima dve zemlje. Jedan takav nagoveštaj stigao je i u pismu koje je Putin poslao Trampu u petak.

“Nadam se da ćemo, nakon što stupite na dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, biti u mogućnosti da, delajući u konstruktivnom i pragmatičnom duhu, preduzmemo realne korake ka obnavljanju okvira bilateralne saradnje u različitim oblastima, kao i dovođenju nivoa naše saradnje na međunarodnom planu na nivo ravnopravnosti“, kaže Putin u pismu.
Odgovarajući na pismo, Tramp je izdao sledeće saopštenje: „Veoma lepo pismo od Vladimira Putina; njegove misli su korektne. Nadam se da su obe strane sposobne da ožive ove misli i da ne moramo da putujemo alternativnim stazama“.

XS
SM
MD
LG