Linkovi

Tramp traži podršku establišmenta


Donald Tramp
Donald Tramp

Dok se Donald Tramp sve više kreće ka nominaciji svoje stranke, mnogi u republikanskom establišmentu nisu spremni da prihvate njegov apel i ujedine se iza njega kao verovatnog predsedničkog kandidata.

Najnovijom pobedom u Arizoni, Donald Tramp napravio je još jedan korak ka nominaciji republikanske stranke. Tramp kaže da je na putu da osvoji dovoljno delegata da bi stekao nominaciju pre konvencije u julu i ističe da je vreme da se neodlučan establišment stranke ujedini iza njega.

Ako ljudi hoće da budu pametni oni bi trebalo da prigrle ovaj pokret. Ako ne žele da budu mudri, onda treba da urade ono što sada rade i republikanci će pretrpeti veliki poraz.”

Medjutim, ukoliko Tramp ne uspe da dobije dovoljno delegata pre konvencije da bi stekao nominaciju, moglo bi da se dodje do takozvane otvorene konvencije čiji ishod je teško predvideti. Neki spominju predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana kao mogućeg kompromisnog kandidata ukoliko konvencija bude u zastoju.

Sada je više verovatno da će biti u pitanju otvorena konvencija nego što smo ranije mislili. Stoga razmišljamo o tome da bi ovo mogla da postane realnost i mi koji ćemo biti angažovani na konvenciji moramo to da poštujemo.”

Neki konzervativci na čelu sa rivalom Tedom Kruzom i dalje se opiru Trampovom usponu ka nominaciji. Oni kažu da milijarder iz Njujorka nije pravi konzervativac. Neki su toliko razočarani da razmatraju ideju da konzervativci osnuju treću tranku na opštim izborima, navodi konzervativni kolumnista Fred Barnz.

Znam da mnogi ovde u Vašingtonu kažu da neće glasati za Trampa dok drugi počinju i, mislim, uspevaju da nametnu ideju da nova treća konzervativna stranka istakne svog kandidata protiv Trampa.”

Medjutim, svaki pokušaj da se Trampu oduzme nominacija mogao bi da pocepa stranku kaže analitičar Tom De Frank.

Kako privući milione razočaranih Trampovih birača koji su gnevni ne samo na predsednika Obamu i Hilari Klinton već su siti i republikanskog rukovodstva u Vašingtonu. Kako ih vratiti u stranku?”

Posle terorističkih napada u Briselu spoljna politika je ponovo zauzela centralno mesto u kampanji. Ti napadi su ponovo podstakli pitanja Trampovih rivala Kruza i Džona Kejsika da li Tramp ima odgovarajući temperament da bude glavnokomandujući. Obojica su obećali da će se boriti protiv Trampa sve do konvencije.

XS
SM
MD
LG