Linkovi

Donald Tramp - godinu dana posle neočekivane pobede


Predsednik Donald Tramp na izbornoj noći

U srijedu se navršava godinu dana od izbora Donalda Tramp za 45. predsjednika Sjedinjenih Država. Trampova pobjeda iznenadila je Ameriku i svijet, dok je njegovih prvih devet mjeseci u Bijeloj kući često bilo haotično. Tramp je do sada ispunio pojedina predizborna obećanja, dok nije uspio da realizuje druga.

Izborna noć, prije godinu dana. Donald Tramp zapanjio je svijet pobjedom na izborima, koju je malo ko očekivao.

“Svim republikancima, demokratama i nezavisnima širom zemlje poručujem da je vrijeme da se ujedinimo”, poručio je tada novizabrani američki lider.

U inauguracionom govoru, Tramp je dao obećanje biračima iz radničke klase koji su značajno doprinijeli njegovoj pobjedi.

“Političari su se obogatili, ali su radna mjesta preseljena, a fabrike zatvorene. Ovo američko krvoproliće zaustavlja se ovdje i sada”.

Izbor Trampa za predsjednika označio je seizmičku promjenu u američkoj politici, smatra strateg Džon Fieri.

Inauguracija Donalda Trampa za predsjednika SAD
Inauguracija Donalda Trampa za predsjednika SAD

“Republikanska biračka baza sada podržava Trampa i bilo koje napore republikanaca da osujete predsjednika smatraju direktnim napadom na njih.”

Početak Trampovog mandata obilježili su problemi – od masovnog protestnog marša do spora oko broja ljudi koji su prisustvovali inauguraciji.

“To je najveća publika koja je ikada pratila inauguraciju, i lično i širom svijeta”, ustvrdio je bivši portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Predsjednik je postigao rani uspjeh, izborom konzervativnog sudije Nila Gorsača u Vrhovni sud. Takođe je dobio visoke ocjene za ekonomsku situaciju, rast berzanskih indeksa i borbu protiv Islamske države.

Međutim, Tramp i njegovi republikanski saveznici pretrpjeli su poraz, kada je riječ o usvajanju novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, što je dovelo i do zastoja u predsjednikovoj agendi, ističe profesor Alen Lihtman.

“Ni jedna vladajuća stranka sa potpunom kontrolom vlasti nije imala toliko malo rezultata koliko Trampova administracija i republikanci koji kontrolišu Kongres”.

Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Pažnju od sprovođenja agende odvlačili su predsjednikovi tvitovi, kao i kontroverzne izjave posle nasilnih protesta u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

“Imali ste veoma dobre ljude na obje strane”.

Zbog haotične situacije i neuspjeha u Kongresu, podrška Trampu u anketama je niska, smatra Leri Sabato.

Velika većina Amerikanaca sada vjeruje da Donald Tramp ne obavlja dobar posao i ta podrška će da pada, a ne da raste”.

Tramp je, skupovima i tvitovima, ipak zadržao podršku svoje baze, što mu je obezbijedilo i lojalnost mnogih republikanaca u Kongresu, kaže Metju Dalek.

“Zbog Trampove čvrste podrške od 35, 38 odsto u anketama, Republikancima koji kontrolišu Kongres je veoma teško da mu se suprostave”.

Nedavne optužnice u istrazi ruskog miješanja u izbore ipak prijete da bace sjenku nad Bijelom kućom, i dodatno povećavaju neizvjesnost u pogledu smjera u kojem se Trampov mandat kreće, ističe Leri Sabato.

“Da li može da preokrene situaciju? Može. Da li može da bude ponovo izabran. Naravno. Ponekad je najteže biti izabran prvi put. Međutim, on sam sebi otežava situaciju, u pogledu sprovođenja agende, zadržavanja republikanske većine u Kongresu i ponovnog izbora za predsjednika”.

Trampov izbor promijenio je američku politiku, ali je njegov uticaj na zemlju i svijet i dalje nepoznat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG